Suomalaiset ansaitsivat Riihimäellä viime viikolla pidetyissä robotiikan SM-kisoissa edustuspaikkoja robotiikan MM-kisoihin, jotka järjestetään huhtikuussa Yhdysvaltain Kentuckyssa.

Maapaikan ja osallistumisoikeuden tämän vuoden MM-kilpailuihin saivat Suomen mestari VEX EDR -sarjassa, Team4Robotics Riihimäen lukiosta ja aikuislukiosta, VEX IQ;n yläkoulusarjassa tiimit Team Orange ja Team Strike Harjunrinteen koulusta sekä Jannut Oulun normaalikoulusta.

VEX IQ;n alakoulusarjassa paikan saivat Team Blue Harjurinteen koulusta sekä Rapsters Pennalan koulusta, Orimattilasta.

Tiukkaa kisailua. Robotiikan SM-kisojen joukkueet kilpailevat keskenään. Kuvakaappaus RoboEdun videolta.

VEX IQ on robotiikan kehitysalusta, jolla robotiikan opiskelu voidaan aloittaa jo alakoulun alimmilla luokilla. Metallinen VEX EDR puolestaan mahdollistaa suuremmat, vieläkin kestävämmät ja haastavammat rakenteet.

MM-kisojen osallistumisoikeuden hyödyntäminen edellyttää koulutuksen järjestäjän lupaa sekä matkarahoituksen hankkimista. Yhden joukkueen matka- ja osallistumiskustannukset ovat vähintään 10 000 euroa. Käytännössä joukkueen osallistuminen MM-kilpailuihin edellyttää ulkopuolista rahoitusta.

Riihimäellä satsataan robotiikkaan

Kisoissa menestyi useita riihimäkeläisiä joukkueita. Kaupungissa onkin panostettu robotiikan koulutukseen: syksystä 2019 alkaen Riihimäellä voi opiskella robotiikkaa kaikilla kouluasteilla esiopetuksesta lukion loppuun saakka. Robotiikan varhaiskasvatussuunnitelma on juuri valmistumassa ja lukiolle on haettua lupaa robotiikan erityistehtävää varten, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

”Pedagogisesti robotiikka tarjoaa mahtavan mahdollisuuden opettaa ohjelmointia, mekaniikkaa ja englannin kieltä. Sekä niitäkin tärkeämpänä ongelmanratkaisutaitoja ja tiimityötä: kisan voi voittaa vain yhteistyössä toisen tiimin kanssa. Oppilaiden into on käsin kosketeltavaa”, riihimäkeläinen robotiikan opettaja Reetta Viitanen kertoo.

Kaupunki rakentaa yhdessä Hyria Koulutus Oy:n, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Riihimäen Tilat ja kehitys Oy:n kanssa robotiikan kampusta, jossa yritykset ja opiskelijat voivat työskennellä yhdessä.

”Riihimäellä robotiikan opetus ja kisamenestys on ollut mahdollista kiitos kaupunkistrategian sekä luottamushenkilöiden ja opettajien. He ovat nähneet robotiikan opetuksen tulevaisuuden taitona, johon kannattaa panostaa”, Riihimäen sivistysjohtaja Esa Santakallio kiittelee.

Robotiikan SM- ja EM-kisat järjestettiin Riihimäen Urheilutalolla 9.–13. tammikuuta. Niihin osallistui 231 oppilasta, 13 tuomaria, 42 valmentajaa sekä iso joukko muita kisat mahdollistaneita aikuisia. EM-kisoissa kilpaili yhteensä 24 joukkuetta viidestä eri maasta.

Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Roboedu ry:n, Hyria koulutus Oy:n ja Turun yliopiston Rauman kampuksen opettajaopiskelijoiden kanssa.