Maksupalvelu Paypalissa on edelleen käytössä toimintatapa, joka sallii käyttäjätilin välittömän varastamisen, jos rikollinen on saanut uhrin puhelinliittymän haltuunsa. Paypal ei ole korjannut ongelmaa, vaikka se on tiennyt siitä yli kaksi kuukautta, kertoo Motherboard.

Sama ongelma on koskenut monia muitakin suuria verkkopalveluja, mutta osa niistä – muun muassa Adobe, eBay, Microsoft ja Snapchat – on korjannut ongelman sen jälkeen, kun Princetonin yliopiston tutkijaryhmä informoi niitä tammikuussa julkisuudelta salassa.

Haavoittuvuudessa on kyse salasanan vaihtamisesta pelkän tekstiviestin välityksellä. Koska puhelinliittymän kaappaaminen ei ole tähtitieteellisen vaikeaa, tämä käytäntö antaa rikollisille helpon polun Paypal-tilin ja sitä myötä sen sisältämien rahojen varastamiseen.

Salasanan vaihtamista tekstiviestillä ei tule sekoittaa kaksivaiheiseen tunnistamiseen, jossa tekstiviestiin vastaaminen toimii salasanan lisävarmenteena sen sijasta, että kaikki on pelkän tekstiviestin varassa.

Sim-kaappaus on helppoa – vaan ei Suomessa

Puhelinliittymän varastamisessa on kyse niin sanotusta sim-kaappauksesta (engl. sim swap scam). Ainakin Yhdysvalloissa monet operaattorit antavat vaihtaa tiettyä numeroa vastaavan sim-kortin asiakkaan toivomaan uuteen simiin pelkän puhelinsoiton perusteella. Uutta korttia ei tarvitse postittaa asiakkaan kotiin.

Jos hyökkääjä on onnistunut kokoamaan uhristaan riittävän määrän henkilökohtaista tietoa – esimerkiksi nimen, osoitteen ja henkilötunnuksen – hän voi onnistua vakuuttamaan asiakaspalvelun siitä, että soitto on aito. Niinpä pelkkä riittävän uskottava puhelinsoitto rikollisilta voi johtaa oman Paypal-tilin tyhjenemiseen.

Suomalaisten onneksi kotimaassamme tätä ongelmaa ei ole, tai ainakin siihen törmääminen on useita kertaluokkia epätodennäköisempää. Uuden sim-kortin voi tilata puhelimitse, mutta se lähetetään kotiin.

Kaikki operaattorit vahvistivat Tiville, että asiakkaalla pitää olla hallussaan tämä uusi kortti, minkä lisäksi sen aktivointi vaatii vahvan tunnistautumisen. Niinpä rikollisilla pitäisi olla sim-kaappausta varten pääsy vähintäänkin postilaatikkoon ja pankkitunnuksiin.

Tunnistautuminen tarvitaan myös sähköisen e-sim-kortin käyttöönotossa.

Motherboard kertoo, että ongelman keksineet tietoturvatutkijat joutuivat yllättymään asianosaisten yritysten nihkeästä suhtautumisesta. ”Monet niistä eivät ymmärtäneet ongelman koskevan niitä, vaan katsoivat asian kuuluvan teleoperaattoreille”, totesi tutkimusta johtanut Kevin Lee.