Nykyisin kerrotaan päivittäin eri artistien nettikeikoista, joille voi osallistua omalta kotisohvalta. Jotkin niistä ovat ilmaisia, toisista taas peritään pääsylippurahat. Siellä missä liikkuu rahaa, liikkuu lopulta yleensä myös joku pahoissa aikeissa. Näin on myös striimikonserttien laita.

Tivin tietojen mukaan lukuisiin suomalaisiin konsertteihin on kohdistettu ikäviä verkkohyökkäyksiä. Jos tapahtumalle on luotu Facebook-sivu, on se h-hetken lähestyessä alkanut täyttyä konserttia mainostavista viesteistä. Valitettavasti näissä valemainoksissa olevat linkit johdattavat kiinnostuneet asiakkaat aivan väärille sivuille. Pahimmillaan niiden kautta napataan pahaa-aavistamattoman katsojan pankkitiedot.

Asian arkaluontoisuuden vuoksi tapahtumajärjestäjät eivät halunneet kertoa asiasta omalla nimellään. Erään konsertin tekninen tuottaja suostui kuitenkin kertomaan omista kokemuksistaan anonyymisti Tiville.

”Olemme järjestäneet lukuisia ilmaiskonsertteja, joiden kanssa ei ollut ilmennyt minkäänlaisia ongelmia. Kun ensimmäinen maksullinen konserttimme oli alkamassa, alkoi konserttitapahtuman Facebook-sivulle tulvia valelinkkejä, joihin oli kopioitu suoraan suomenkielinen mainostekstimme – linkki vain vei jonnekin aivan muualle kuin varsinaiselle konserttisivulle. Valesivuilla käyttäjiä pyydettiin ostamaan lippu tapahtumaan.”

Viestitulvan torjuminen vaati useiden henkilöiden aktiivista toimintaa, sillä viestejä ilmestyi sosiaaliseen mediaan hillitöntä tahtia: ”Käyttäjien ja tiettyjen avainsanojen estäminen auttoi hetkeksi, kunnes hakkerit keksivät taas uusia tapoja. Lopulta ainoa toimiva ratkaisu oli näyttää Facebook-sivumme vain suomalaisille käyttäjille. Kaiken lisäksi oma konserttisivumme joutui samaan aikaan palvelunestohyökkäyksen kohteeksi, joten monet varmasti lähtivät etsimään tietoa asiasta Facebookista. Huomasimme myös, että virallisen tapahtumasivumme lisäksi joku oli tehnyt lukuisia samannäköisiä tapahtumasivuja, jotka mainostivat vääriä osoitteita”, tuottaja jatkaa.

Verkkokonserttien suhteen kannattaa siis olla varuillaan. Jos olet jo ostanut lipun, ei tapahtumapäivänä enää ole mitään syytä käyttää luottokorttia uudelleen. Ei kannata myöskään luottaa satunnaisten käyttäjien kommentteihin ja ohjeistuksiin, vaan seurata pelkästään artistien ja tapahtumajärjestäjien virallista viestintää.