Iso-Britanniassa poliisilla on käytössään keskustietokone, jolla esimerkiksi rikoksista epäiltyjen tiedot tarkastetaan. Police National Computer eli PNC sijaitsee fyysisesti Hendonissa, Lontoossa, ja sisältää tietoa noin 13,2 miljoonasta maan asukkaasta. Tietoihin sisältyvät esimerkiksi pidätykset, tuomiot sekä ajoneuvojen omistussuhteet.

Tammikuussa PNC:tä ylläpitävälle insinöörille kävi pienen pieni moka, jonka seurauksena järjestelmästä poistui 209 550 merkintää rikkomuksista yhteensä reilulta 110 000 ihmiseltä sekä 195 täyttä sormenjälkitallennetta ja reilut 26 000 dna-tietoa.

Tiedot on sittemmin saatu palautettua.

Ulkopuolisen tahon tekemän selvityksen perusteella vahingon taustalla oli inhimillinen erehdys sekä hallinnolliset ongelmat. Samainen selvitys kuitenkin toteaa myös, että alkujaan vuonna 1974 rakennettu järjestelmä pitäisi, toden totta, päivittää tai vaihtaa.

Korvaavaa järjestelmää on kehitetty ja projekti on viivästynyt pahasti. Uusi järjestelmä ei ole valmis toimintaan vielä seitsemään vuoteen, kertoo aiheesta uutisoinut BBC.

Tietojen poistumisen syynä oli yksi virhe pätkässä koodia, ja virhe syntyi kun insinöörit yrittivät tehdä järjestelmään lain vaatimia parannuksia. Ulkopuolinen tutkijaryhmä ei kuitenkaan syytä virheestä yksittäistä ohjelmoijaa, vaan PNC-ylläpidon johtoa.

Raportin mukaan ongelmat ovat syvemmällä kuin vanhassa laitteistossa ja ohjelmistossa. Järjestelmää ylläpitävä porukka on työskennellyt yhdessä pitkään ja ryhmän kokemus sekä tiivis yhteistyö ovat johtaneet siihen, ettei ryhmän työtä ja tuloksia niinkään tarkastella ja johdeta, vaan lähinnä otetaan vastaan. Esimiehillä ei riitä rahkeet ylläpitäjäryhmän oman päätöksenteon haastamiseen.

Järjestelmää on toki aikojen saatossa päivitetty useaan otteeseen ja se on toimiva yksinkertaisissa tehtävissä, kun ihmisten taustoja selvitetään. Järjestelmä on kuitenkin kankea ja joustamaton, kun muutoksia tarvittaisiin, ja vanhan järjestelmän ylläpitoon tarvittavaa tietotaitoa on aina vain heikommin tarjolla, raportissa todetaan.

Raportissa todettiin myös, että johto reagoi vahinkoon liian hitaasti ja että poliiseille kerrottiin tietojen katoamisesta vasta lähes kuukautta myöhemmin. Raportissa annettiin sisäasiainministeriölle kahdeksan viikkoa aikaa kehittää suunnitelma PNC:n korvaamiseksi tai sen muuttamiseksi joustavammaksi.

Poliisiministeri Kit Malthousen mukaan ministeriössä aiotaan noudattaa raportin antamia suosituksia. Hän totesi, ettei tiedossa kuitenkaan ole, että vahinko olisi merkittävästi vaikuttanut mihinkään poliisitutkimuksiin.

Iso-Britanniassa on jo vuodesta 2014 kaavailtu PNC:n yhdistämistä poliisien PND-tietokantaan, joka sisältää esimerkiksi turvakameroiden kuvamateriaalia sekä tiedusteludataa. Yhdistämishanketta ovat kuitenkin vaivanneet kustannusten ylitykset ja monet viivytykset.

Sisäministeri Priti Padel sanoi helmikuussa, että vanhojen it-järjestelmien uudistus olisi ensisijaisen tärkeää, ja että useat hallitukset ovat liian pitkään jättäneet uudistuksen vaille huomiota.