Automaatiolla voidaan korvata monta erilaista ihmistyötä, monesti koneaivot tai -kädet suoriutuvat hommasta biologista tekijää paremmin. Toisaalta taas monet työt sopivat erittäin huonosti nykyisen tekniikan hoidettavaksi. Esimerkiksi kokonaisvaltaista siivoustyötä tekevää robottia ei käytännössä ole – mutta siivoojia pomottava ohjelmisto kyllä löytyy, The Verge kirjoittaa.

Hotelleissa siivoojille käskyjä antavan sovelluksen lisäksi ohjelmistot valvovat esimerkiksi sovelluskehittäjien jokaista klikkausta. Pahimmillaan automaatti voi jopa pudottaa koodaajan palkkaa, jos työnteko ei tunnu sujuvan odotusten mukaan. Ja vaikka robottirekkoja ei vielä laajamittaisesti maanteillä ajelekaan, hoituu reittien valinta ja optimointi koneälyn voimin.

Periaatteessa tekoälypohjainen optimointi tuottaa hyviä tuloksia. Sen avulla yritys saa työntekijöistä irti maksimaalisen työpanoksen. Tälläkin mitalilla on myös kääntöpuoli. Kun työntekijöiden pienetkin vapaudet poistetaan, on seurauksena huomattavasti stressaavampi ja sitä kautta vaarallisempi työilmapiiri.

Erityisesti Amazon on kunnostautunut työntekijöidensä kyberkyttäämisessä. Yhtiön varastoissa työntekijöillä on tiettyjä tavoitteita esimerkiksi tavaroiden hyllyistä keräämisen suhteen. Mikäli tavoitteet eivät täyty, voi pomo-ohjelma erottaa ”lepsuilevan” työntekijän automaattisesti. Leppymätön työtahti on aiheuttanut erilaisia terveyshaittoja monille Amazonin varastoissa työskenteleville jopa siinä määrin, että yhtiö on asentanut varastoihinsa kipulääkeautomaatteja.

Historialla on tapana toistaa itseään. Nyt käynnissä oleva konepohjainen optimointi on suoraa sukua Frederick Taylorin ja Henry Fordin innovaatioille, joilla tehtaiden tuotantoa kiihdytettiin huomattavasti.

Myös etätyöntekijöitä valvotaan monin eri tavoin. WorkSmart-ohjelmiston avulla tarkkaillaan miten aktiivisesti tietokoneen näppäimistöä käytetään. Lisäksi WorkSmart napsii kuvia tietokoneen kameralla. Mikäli näppäimistö ei laula tai koneen äärestä on poistettu, todetaan työntekijän lintsanneen ja osa palkasta voidaan jättää maksamatta.

Synkimmät visiot työn tulevaisuudesta ovat kuin suoraan scifi-elokuvista – tai diktaattorien päiväunista. The Vergelle asioita kommentoinut Amazonin työntekijä ei pidä täysin mahdottomana tulevaisuutta, jossa hetken lepotauon ottanutta työntekijää ohjataan jatkamaan hommia sähköiskupannalla. Jo nyt Amazon on patentoinut todellisen ”aktiivisuusrannekkeen”, joka värisee huomatessaan työntekijän laiskottelevan. WalMart puolestaan kokeilee kehon liikkeitä valvovaa päällepuettavaa teknologiaa.

Aivan näin hurjaksi tulevaisuuden ei kuitenkaan tarvitse yltää. Eräs entinen Amazonin työntekijä kuvailee uuttaa työpaikkaansa ”taivaalliseksi”. Kuorma-autojen lastausta ja purkua hoitava yritys valvoo myös toimintaa erilaisin digitaalisin työkaluin. Tarkkailussa on kuitenkin vain se miten monta lastia päivän aikana saadaan hoidettua. Työntekijät itse saavat määritellä esimerkiksi taukojen paikat ja pituudet.