Autonomisten robottiautojen vallankumouksesta kohistaan jo, mutta sitä ennen ratkaistavana on vielä monia turvallisuuteen liittyviä pulmia. Useat asiantuntijat kantavat huolta ainakin siitä, miten hakkerit saattaisivat aiheuttaa onnettomuuksia ja kaaosta kaappaamalla hallintaansa kaduilla liikkuvia autoja. Washingtonin yliopiston tutkijat ovat löytäneet nyt myös yksinkertaisemman tavan sotkea robottiautoliikennettä.

Tutkijoiden mukaan robottiautojen liikennemerkkien tunnistamiseen käyttämää kuvantunnistustekniikkaa on suhteellisen helppo harhauttaa – kunhan tietää, miten auto luokittelee näkemiään tiekylttejä, kertoo Engadget.

Hämääminen ei vaadi kokonaisen liikennemerkin peittämistä uudelleen. Järjestelmän huijaamiseen saattaa riittää vain muutaman pienen tarran lisääminen sopiviin paikkoihin, mikä saa tietokoneen tulkinnan kyltistä muuttumaan täysin.

Uutisen pääkuvassa näkyvän, tutkijoiden muokkaaman stop-merkin järjestelmä tulkitsi nopeusrajoituksena.

Tutkijoilla on osoittamaansa ongelmaan myös muutama ratkaisuehdotus.

Autot voisivat hyödyntää kontekstuaalista tietoa ja siten päätellä, onko kyseessä oikea liikennemerkki. Esimerkiksi moottoritiellä on tuskin stop-merkkejä, ja vastaavasti pienellä sivutiellä saa tuskin kaahata moottoritienopeuksia.

Toinen mahdollisuus olisi estää tarrojen kiinnitys liikennemerkkeihin. Kyltit voisi asentaa ihmisten ulottumattomiin tai ne voisivat olla sellaista materiaalia, johon olisi hankalaa kiinnittää hämäystarroja.