Japanilaistutkijat ovat kehittäneet nelijalkaisen robotin, joka pystyy kiipeämään pystysuoria tikkaita, kertoo Ieee Spectrum.

Kysymys on melkoisesta kehitysaskeleesta nelijalkaisten robottien saralla. Tähän mennessä ne ovat kehittyneet pikkuhiljaa muistuttamaan biologisista esikuvistaan lähinnä koiria. Esimerkistä käy vaikka Boston Dynamicsin Spot, joka on jo varsin sujuva liikkeissään. Lisäksi se pystyy pitämään tasapainonsa häirittynä ja avaamaan tavallisen oven. Ei siis mitään, mihin ei tavallinen hyvin koulutettu fiksu koira pystyisi.

Mutta pystysuoria tikkaita koirien on vaikeaa kiivetä, koska niiltä puuttuu yksi välttämätön ominaisuus: kyky puristaa eli ottaa vastaote peukalon avulla.

Koiralle peukalon lisääminen vaatisi melko pitkän ajan ja kohtalaisen edistynyttä geeniteknologista insinöörityötä. Mutta robottikoiralle peukalon voi vain rakentaa, kuten Tokyo Metropolitan -yliopiston tutkijat ovat tehneet. Esimerkiksi aiemmalla Spot-robotilla peukaloa ei ole, vaan sen ”käpälät” ovat hyvin pelkistetyt.

Uusi japanilaisrobotti painaa seitsemän kiloa. Sen jalkojen liikesuunnissa on viisi vapausastetta ja jalkojen päissä vastaotteen mahdollistava pihtimäinen rakenne, mikä muuttaa jalan tarttujaksi.

Tutkijat opettivat robotin kiipeämään juuri videossa näkyviä tikkaita. Kiipeäminen onnistui viidennellä yrityksellä. Seuraavaksi tutkijat aikovat opettaa robotin kiipeämään mitä tahansa tikkaita ilman harjoitusta.

Kiipeävän robotin kehitys on vasta alussaan. On kuitenkin helppoa keksiä sille monia sellaisia sovelluksia, joita nyt tekevät ihmiset. Esimerkiksi tuhoalueilla isompia ja vahvempia versioita voitaisiin käyttää pelastustöissä.