Wilma Plus on Android-ohjelma, jossa käyttäjä voi räätälöidä monin tavoin näkymäänsä. Sen koodannut Ruben Mkrtumyan kertoo, että Applen laitteilla toimivan version kehittämiseen tarvittavaa laitetta ei hänellä ole itsellään käytössä.

Mkrtumyan kertoo saaneensa Wilmaa virallisesti kehittävältä Vismalta luvan sen ohjelmointirajapintojen (api) käyttöön. Lupien saamisessa kerkesi vierähtää vuosi ja Wilma Plus julkaistiin kahden vuoden kehitystyön jälkeen vuoden 2020 syksyllä.

Googlen Play-sovelluskaupan mukaan Wilma Plus -käyttäjiä on kuukausittain yli tuhat.

Kaverit ja heidän vanhempansa auttoivat Mkrtumyania Wilma Plussan testaamisessa. Käyttäjiltä on tullut paljon pyyntöjä uusista ominaisuuksista, kuten sovelluksen värien muokkaamisesta.

Alkuperäinen syy sovelluksen tekemiselle oli nopeuttaa sen käyttöä silloin, jos puhelimen nettiyhteys ei ole nopea. Mkrtumyan halusi tehdä käytöstä mukavampaa ja myös selkeämpää. Moni käyttäjien pyynnöistä koskee juuri käytettävyyttä.

Aiemmin toinen oppilas kyllästyi myös Wilman hitauteen ja koodasi oman Android-sovelluksen. Tivi kirjoitti vuonna 2014 julkaistusta Wilu-sovelluksesta, joka on sittemmin lakannut toimimasta.

Ruokalista ja kurssitarjotin

Mkrtumyan on lisännyt sovellukseen widgetin, jolla voi katsoa aloitusruudusta koulunsa ruokalistaa, jos kyseisen kouluruokalan tiedot on lisätty sovellukseen. Niiden lisäämisessä on hänellä tekemistä, sillä kaikkia ei saa kätevästi apin kautta.

Ohjelmistokehityksen opiskeleminen kiinnostaa tulevaisuudessa Mkrtumyania. Hän kävi Vismalla myös kahden viikon verran tet-harjoittelussa eli työelämään tutustumisjaksolla.

”Sovelluksen tekeminen on ollut kyllä ihan kivaa. Tässä on oppinut, miten Wilman api toimii. Siitä on saanut aika paljonkin tietoa Visman omasta ohjekirjastakin. Joitakin tietoja sieltä ei löydy ja rajapinnasta on löytynyt bugejakin. He ovat korjanneet ja kiittäneet kerrottuani niistä”, Mkrtumyan sanoo.

Wilma Plus on saanut vismalaisilta positiivista palautetta:

”He olivat hämmästyneitä kurssitarjottimesta. Sellaiselle ei ollut virallista rajapintaa ja minun piti tehdä se itse. Vastaavaa ei ole virallisessa Wilmassa”, Mkrtumyan kertoo.

Hän toivoisi, että Vismalta löytyisi rajapinta useampien sovelluksen ominaisuuksien käyttämiseen. Tällä hetkellä osa Wilma Plussan ominaisuuksista pyörii hänen oman palvelimensa varassa.

Esimerkiksi Wilma lähettää ilmoituksia vain uusista viesteistä käyttäjille. Mkrtumyan on toteuttanut Wilma Plussaan sovelluksen antamat ilmoitukset myös uusista koetuloksista, mikä kiinnostaa oppilaita.