Kiina-aiheiset uutiset ovat viime viikkoina keskittyneet koronavirukseen, joten muut uutisaiheet ovat jääneet varjoon. Uiguurivähemmistön kurjasta kohtelusta puhuttiin aiemmin paljonkin, eikä aihetta näemmä kannata unohtaa vieläkään.

BBC kirjoittaa Australian Strategic Policy Instituten (ASPI) kolkosta raportista. Uiguureja on lähetetty keskitysleireiksikin nimetyille uudelleenkoulutusleireille. Raportin mukaan näitä ”koulutettavia” on viety tuhansittain edelleen pakkotöihin tehtaisiin, joissa valmistetaan tunnettuja länsimaisia merkkituotteita. Näistä esimerkkeinä mainitaan Apple, Dell ja Nike.

Raportissa sanotaan, että kyseiset tehtaat toimivat alihankkijoina yli 80 tunnetulle tuotemerkille. Tehtaat maksavat viranomaisille töihin toimitettavista pääluvun mukaan. Työstä ei ole mahdollista kieltäytyä, sanotaan.

Kiinan viranomaiset ovat kiistäneet pakkotyön teettämisen vangeilla.

ASPI sanoo, että järjestelmässä on mukana yli 20 tehdasta. Pakkotyövangit on majoitettu ankeisiin parakkeihin, ja työajan ulkopuolinen ”ajanviete” koostuu ”ideologisesta kasvatuksesta”.

Washington Post oli päässyt vierailemaan yhdellä ASPI:n nimeämistä tehtaista ja kuvaili oloja vankilamaisiksi: piikkilankaa, vartiotorneja, valvontakameroita, poliiseja.

Apple ja kumppanit eivät välttämättä tiedä, minkälaisissa oloissa tuotteita valmistetaan. Nike toteaa, että se on nimenomaan kieltänyt alihankkijoiltaan vankien ja pakkotyövoiman käytön. Apple vakuuttaa, että se haluaa taata kaikille valmistusketjussa arvoisensa kohtelun. Dell on luvannut tutustua raportissa esitettyihin havaintoihin.