Rikolliset ovat pitkään olleet kryptovaluuttojen innokkaita käyttäjiä, koska rahansiirtoja ei pystytä jäljittämään. Tai ainakin näin hämäräveikot ovat uskoneet, ja usko on käynyt joillekin kalliiksi.

Silk Road oli pitkään yksi rikollisen verkkokaupan tärkeitä keskuksia. Siellä konnat voivat ostaa ja myydä kaikenlaista huumeista varastettuihin luottokorttitietoihin ja aseista palkkamurhiin. Viranomaiset lopettivat Silk Roadin toiminnan vuonna 2013, ja palvelun perustaja Ross Ulbricht istuu vankilassa kaksinkertaista elinkautista.

Silk Roadin valtava bitcoineina oleva omaisuus jäi viranomaisten käsiin. Osa kryptokolikoista on myyty jo aikaa sitten, mutta ainakin yksi bitcoin-lompakko on saanut olla koskemattomana tähän asti.

BBC kirjoittaa, että lohkoketjuja seuraavat Elliptic ja Ciphertrace ilmoittivat yhden Silk Roadiin yhdistetyn virtuaalilompakon tyhjentämisestä. Eikä kyse ole mistään talouskukkarosta, lompakossa on ollut noin 69 370 bitcoinia. Niiden arvo euroissa on tämän hetken kurssilla yli 850 miljoonaa euroa. Kyseinen virtuaalilompakko on ollut maailman neljänneksi pullein.

Asiantuntijoiden mukaan on mahdotonta tässä vaiheessa sanoa, kuka bitcoinit on siirtänyt ja minne. Vankeustuomiotaan istuva Ulbricht on varsin epätodennäköinen tekijä, mutta asialla ovat saattaneet olla kanssarikolliset, joilla on ollut pääsy lompakkoon. Toinen mahdollisuus on, että joku on kerta kaikkiaan onnistunut murtamaan lompakon ja varastamaan omaisuuden.

Kyberrikollisuutta tutkivan Hudson Rock -yhtiön teknologiajohtaja Alon Gal kertoo BBC:lle, että hänen tietojensa mukaan hakkerit ovat yrittäneet tunkeutua tälle bitcoin-tilille jo alkusyksystä lähtien.

Kryptovaluutoista kirjan Attack of the 50 Foot Blockchain kirjoittanut David Gerard toteaa, että tuollaisen bitcoin-määrän myyminen olisi hyvin hankalaa.

”En usko, että mahdolliset rikolliset yrittäisivät muuttaa bitcoineja tavalliseksi rahaksi nyt, koska määrä on noin valtava ja kaikki ovat juuri valppaina tuollaisten liikkeiden varalta. Bitcoinit ovat täysin jäljitettävissä”, Gerard sanoo.

Toki mahdollista on sekin, että viranomaiset ovat viimein siirtäneet virtuaalikolikot parempaan talteen, mutta pitkään se on kestänyt.