S-ryhmä on avannut ruoan hiilijalanjäljen kertovan laskurin S-mobiili-sovellukseen.

Laskuri on osa S-mobiilin Omat ostot -palvelua, se on kehitetty yhdessä Luonnonvarakeskus Luken kanssa.

”Hiilijalanjälkilaskuri on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja edelläkävijä koko maailman mitassa, sillä se kertoo tuoteryhmätasolla omaan todelliseen kulutusdataan perustuvan ostoskorin hiilijalanjäljen”, SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen kertoo tiedotteessa.

Hiilijalanjälkilaskuri näyttää tuoteryhmien ilmastovaikutusten suuruusluokat ja niiden vaikutukset ostajan omaan hiilijalanjälkeen.

Yksittäisten tuotteiden ilmastovaikutuksia tämä laskuri ei kerro, sillä luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa tuotteista ei Rankisen mukaan ole vielä tarpeeksi.

Tuoteryhmien ilmastovaikutusarvioissa on otettu huomioon ryhmän myydyimpien tuotteiden alkuperä niissä tuoteryhmissä, missä alkuperä erityisesti vaikuttaa tuotteen ilmastovaikutukseen.

Tällaisia tuotteita on muun muassa kasvihuonekasvikset.

”Laskuri on kuluttajaystävällinen tapa tuoda ruokakorin ilmastovaikutuksia esille ja lähelle jokaisen omaa arkea. Vaikka Lukella on vankka osaaminen ruoan ympäristövaikutusten arvioinnissa, on laskurin taustalla myös paljon pohdintaa ja uusia tapoja soveltaa Luken asiantuntemusta”, toteaa Luken tutkija Hanna Hartikainen tiedotteessa.

Seuraavaksi kotimaisuusmittari

S-mobiiliin tulee entistä yksityiskohtaisempaa tietoa kasviproteiinien ilmastovaikutuksista, kun ne eriytetään omaksi tuoteryhmäkseen.

Laskuriin ollaan kehittämässä myös mahdollisuutta asettaa itselleen ja koko ruokakunnalle hiilijalanjälkitavoitteita.

Ostettujen ruokien todellisen kotimaisuusasteen näyttävä kotimaisuuslaskuri julkaistaan S-mobiilissa lokakuussa.

K-ryhmässä vastaava hiilijalanjälkimittari tulee K-Ostokset-sovellukseen vuoden lopussa.