Työkaluja hakukoneoptimointiin kehittävä Ahrefs haluaa pitää infransa omissa tiloissaan Amazon Web Services -pilven sijaan. Näin toimimalla yhtiö kertoo säästävänsä peräti yli 400 miljoonaa dollaria eli noin 385 miljoonaa euroa, kahden ja puolen vuoden aikana.

The Register kertoo, kuinka yksi yhtiön datakeskusten toiminnasta vastaavista johtajista, Efim Mirochnik, oli vertaillut omien palvelimien kuluja Singaporessa AWS:n pilven vastaaviin ratkaisuihin.

Laskelmat AWS:n vaihtoehtojen ja yhtiön omien palvelimien välillä eivät ole täysin vertailukelpoisia, mutta Mirochnik laskee, että sen suhteellisen tuoreen laitteiston kulut, hankintahinta mukaan lukien, ovat 1 550 dollaria per palvelin. Kun palvelimia on 850 kappaletta, on 30 kuukauden aikana rahaa niihin mennyt karvan vaille 40 miljoonaa dollaria.

Mirochnik arvelee, että vastaavien tarpeiden täyttäminen AWS:n pilvellä maksaisi 17 557 dollaria kuukaudessa per palvelin, hieman alle 15 miljoonaa dollaria kuukaudessa ja lähes 450 miljoonaa dollaria 30 kuukaudessa. Näin säästöä 2,5 vuoden aikana on teoriassa kertynyt 408 miljoonaa dollaria.

Laskelma on toki täysin teoreettinen ja vetää mutkia suoriksi. Silti Mirochnik arvelee, ettei yhtiö olisi tuottava, tai edes olemassa, jos se käyttäisi 100-prosenttisesti AWS:ää.

Mirochnik toteaa, ettei kertaalleen pilveen jo suunnannut yhtiö helpolla sieltä pois pääse, mutta säästöt voivat silti pelastaa yrityksiä. Hänen mukaansa siirtymä pois pilvestä voi nyt myös käydä aiempaa kivuttomammin. Useiden vuosien ajan teknologiajätit loivat työmarkkinoille tyhjiötä ja palkkasivat hanakasti väkeä pyörittämään datakeskuksiaan, mutta irtisanomisten myötä työmarkkinoilta voi hyvinkin nyt löytyä kokeneita ammattilaisia muiden yhtiöiden tarpeisiin.

Yhtiötä puhtaalta pöydältä perustavalle Mirochnik antaa ohjeeksi, että kannattaa harkita oman palvelimen pystyttämistä kellariin. Se voi parantaa yhtiön kestävyyttä ensimmäisestä päivästä alkaen. Samoin hän suosittelee yhtiöiden päättäjiä säännöllisesti tarkastelemaan pilvestä saavutettavia etuja niiden todellisiin kustannuksiin.

Vastaavaa viestiä pilven kalleudesta on kuulunut muualtakin. Ohjelmistoyhtiö Prerender kertoi syksyllä luopuneensa AWS-riippuvuudestaan. Yhtiö oli laskenut säästävänsä tallennuspalveluissa 40 prosenttia, mutta kun operaatio oli viety läpi, toteutunut kulujen pudotus olikin 80 prosenttia.

Myös Basecamp-projektinhallintatyökalustaan tunnettu yhtiö 37Signals kertoi syksyllä luopuvansa pilvipalveluiden käytöstä ja valitteli juuri korkeita kustannuksia.