Verkossa ovat avoinna globaalit maailmanmarkkinat, joilta kuka tahansa voi tilata lähes mitä tahansa minne tahansa. Jalopnik-verkkojulkaisun toimittajat päättivätkin tilata kokeeksi Alibaba-kauppapaikalta halvimman mahdollisen sähköauton. Pian ykkösvalinnaksi löytyi alle tuhannella dollarilla kaupattava Chang Li -merkkinen sähköauto. Akkujen kanssa hinta nousee tosin 1200 dollariin, lisäksi päälle tulevat rahtikustannukset.

Jalopnik on julkaissut kolmipaikkaisesta Chang Li:sta pitkän artikkelin, jossa äimistellään miten laadukkaalta sen tekniikka vaikuttaa – toki hintaan suhteutettuna. Etenkin auton jousitus herättää ihailua, sillä sen suhteen ei ole menty lehtijousien kera siitä, missä aita olisi ollu matalin ja edullisin. Kymmenen kertaa kalliimmat golfkärrytkin käyttävät yksinkertaista lehtijousitekniikkaa, Chang Li muistuttaa läheisesti jopa Suzuki Jimny -henkilöautoa.

Jarrujen kohdalla rahansäästö näkyy. Käytössä on pelkästään taka-akselin rumpujarru, joka toimii puhtaan mekaanisesti jarrupoljinta painaessa. Erikoista kyllä, taka-akselia tarkastellessa paljastuu myös tasauspyörästö.

Kovin järeää jarrutustekniikkaa ei tosin välttämättä tarvitakaan, sillä auton moottorista irtoaa vain 1,1 hevosvoimaa. Pienikin ylämäki saa auton vauhdin hidastumaan, etenkin jos kyydissä on kolme ihmistä.

Virtaa moottori saa viidestä kahdentoista voltin akusta, jotka on asennettu kuljettajan penkin alle. Napojen eristys metallisista tukirakenteista on hoidettu halvimmalla mahdollisella tavalla – pahvinpalalla. Mielipiteitä jakava ulkokuori paljastui yllättäen metalliseksi, vaikka kuvista voisi päätellä auton olevan enimmäkseen muovia. Myös alumiinivanteet herättivät halpisauton ostajissa ihastusta.

Mukaan on onnistuttu pakkaamaan myös modernia elektroniikkaa. Reiluun tonniin autoon saa myös lämmittimen, mp3-soittimen, kattotuulettimen ja jopa peruutuskameran. Koko paketin käsittämättömän halvan myyntihinnan takana ovat ilmeisesti Kiinan valtaisan halpa työvoima sekä autoyhtiön valtaisat tuotantomäärät.

Tiedossa ei ole, olisiko joku yrittänyt tuoda kyseistä automallia Suomeen, joten täkäläisten viranomaisten kanta autoon ei ole tiedossa.

Jalopnik on julkaissut autosta myös koeajovideon.