Sähköautojen latauspisteet lisääntyvät jatkuvasti ympäri maailmaa. Yhdysvaltojen hallituksen alaisen Sandia-laboratorion tutkijat varoittavat, että turvattomien latauspisteiden verkostoa voidaan tulevaisuudessa käyttää horjuttamaan koko sähköverkon toimintaa.

The Registerin mukaan Sandia on tutkinut neljän vuoden ajan sähköautojen latausverkon mahdollisia haavoittuvuuksia ja hyväksikäyttötapoja. Laboratorio on myös tehnyt omia testejään erilaisilla sähköauton latureilla, joiden tuloksiin tutkijoiden näkemys perustuu.

Projektissa työskennellyt kyberturvallisuusasiantuntija Brian Wright sanoo, että sähköverkkoon pystytään vaikuttamaan sähköautojen latauslaitteiden avulla. Wrightin mukaan ilmiö liittyy seuraavan kymmenen tai viidentoista vuoden aikana esiin nouseviin uhkiin.

”Siksi meidän pitää päästä etulyöntiasemaan näiden ongelmien ratkaisemisessa”, Wright painottaa.

LUE MYÖS:

Tutkijoiden raportin mukaan latauksen häiritseminen onnistuu sähköauton ja latauslaitteen muodostaman yhteyden kautta. Eräässä tapauksessa tutkijat onnistuivat havaitsemaan ja keskeyttämään latauksen käyttämällä alle watin tehoista ohjelmistoradiota 47 metrin päässä ajoneuvosta. Latauksen häirintä onnistui kaikissa testatuissa seitsemässä autossa ja 18 latauslaitteessa.

Radiotaajuuden etätunnistuksen kloonaaminen onnistuu varhaisen vaiheen latauslaiteinfrastruktuurissa, mikä voi auttaa esimerkiksi varkaita lataamaan autonsa muiden pankkikorteilla. Tutkijoiden mukaan osa lataamisen hallintaan käytetyistä iOS- ja Android-sovelluksista voidaan muuntaa paljastamaan heikkouksia latauslaitteiden hallinnassa ja palveluntarjoajien pilvirajapinnoissa.

Latauslaitteiden verkkorajapinnat käyttävät usein turvattomia web-palveluita, joihin pääsee paikallisesti puhelimella tai tietokoneella. Useiden valmistajien laturit löytyvät myös julkisesta internetistä. Web-palveluiden haavoittuvuudet antavat hyökkääjille mahdollisuuden muunnella määritystietoja tai julkaista haitallisia laitteistopäivityksiä, tutkijat kirjoittavat.

Käytännössä kyseessä on sama ongelma, josta tietoturva-asiantuntijat ovat varoitelleet esineiden internetissä. Turvattomien laitteiden kautta hyökkääjä voi päästä käsiksi verkkoon, johon ne ovat yhteydessä. Iot-laitteet muodostavat uhan niihin yhdistetylle sisäverkolle, mutta haavoittuva sähköautojen latausinfrastruktuuri voi tulevaisuudessa olla uhka sähköverkolle sekä esimerkiksi yritysten ja ihmisten yksityisyydelle.