Sähköiset oppimateriaalit voivat tuoda säästöjä paitsi lukiolaisille myös kunnille ja kaupungeille, sanoo sähköisiä oppimateriaaleja kustantavan Tabletkoulunuusi toimitusjohtaja Jukka Meklin.

Suomen Lukiolaisten Liiton tekemien laskelmien mukaan lukion kustannukset esimerkkiopiskelijan kohdalla ovat noin 2 600 euroa.

Lukiolaisilla kustannuksia tulee muun muassa oppimateriaaleista, ylioppilastutkintomaksuista ja ­sähköisessä ylioppilaskokeessa tarvittavasta kannettavasta tietokoneesta.

Tabletkoulun laskelmien mukaan sen materiaalien hinnaksi lukiossa tulee ”reilut tuhat euroa”.

Esimerkiksi biologian Elämä ja evoluutio -digikirja 48 kuukaudeksi maksaaSanomaProlla 30,10 euroa, Tabletkoulun samanniminen kurssi viiden vuoden lisenssillä maksaa 12 euroa.

Meklinin mukaan noin 70 prosentissa Suomen lukioista on käytössä Tabletkoulun tuottama sisältö vähintään yhdessä oppiaineessa.

”Lukioissa sähköistymistä on nopeuttanut sähköinen ylioppilaskirjoitus. Se on parissa vuodessa saanut aikaan sen, että lähes jokaisella lukiolaisella on läppäri käytössään”, hän sanoo.

Perusopetuksessa oppimateriaalit ja -välineet ovat oppilaille maksuttomia. Esimerkiksi monet kaupungit ja kunnat aikovat panostaa muutaman seuraavan vuoden kuluessa peruskoululaisten päätelaitteiden hankintaan.

Tabletkoulussa on oppimateriaaleja myös peruskoululaisille. Yksi kurssi maksaa 7–8 euroa per oppilas, Meklin sanoo.

”Kokonaiskustannuksena se on houkutteleva kouluille ja kunnille, kun paperikirjojen käyttöä pystytään vähitellen vähentämään.”

Lähde: Kauppalehti