Ansioluetteloon ujutetut haittaohjelmat ovat aiheuttaneet ongelmia ja päänvaivaa maailmalla.

Check Point Software Technologies varoittaa erikoisesta haittaohjelmasta, joka saalistaa varomattomien työnantajien pankkitietoja. Julkaisemassaan tiedotteessa Check Point kertoo, että haittaohjelma on naamioitunut työnhakuun liittyvän ansioluettelon liitetiedostoksi.

Uuden työntekijän sijaan uhri saattaakin menettää salasanansa sekä pankkitietonsa Excel-tiedostoon piilotetulle haittaohjelmalle.

Ilmiö on varsin ikävä varsinkin nyt, kun koronakriisi on aiheuttanut maailmanlaajuista massatyöttömyyttä. Luonnollisesti tästä johtuen myös cv-viestien lähettely on kasvanut reippaasti.

Klikkauksia kalastelevan sähköpostissa uhria pyydetään ”ottamaan käyttöön sisältö”. Sähköpostin mukana toimitettavan .xls-liitetiedoston avaamisen jälkeen huijattavan tietokoneelle asentuu ZLoader-pankkihaittaohjelma, joka voi varastaa käyttäjän salasanoja sekä pankkitunnuksia.

Sähköpostit on otsikoitu esimerkiksi: ”applying for a job”, ”CV from China” tai ”regarding job”.

Check Pointin mukaan vastaavanlaisten haittaohjelmien ja tiedostojen määrä on päässyt kaksinkertaistumaan Yhdysvalloissa kahdessa kuukaudessa.

Tästä huolimatta koronakriisin aikana kyberhyökkäysten määrä on ollut laskussa. Maaliskuussa haittaohjelmien aiheuttamia hyökkäyksiä nähtiin jopa 30 prosenttia vähemmän verrattuna kuluvan vuoden tammikuuhun. Check Pointin mukaan ilmiön syynä ei ole hakkereiden lempeämieleisyys vaan se, että yritykset hiljensivät toimintaansa kriisin käynnistyttyä.

Puolestaan koronavirukseen liittyvät huijausyritykset ja hyökkäykset vähenivät huhtikuussa seitsemän prosenttia.

Cv-huijaus. Ison-Britannian sekä Romanian yritykset ovat saaneet tällaisia kirjeitä.