Ensilumi satoi Helsinkiin torstaina. Kaupunkipyörien ajokausi loppui lokakuun mukana, mutta ensimmäistä kesää Suomessa käytössä olevat sähköpotkulaudat pysyvät talven yli liikenteessä.

Yksi lautayrityksistä, Voi Technology, aikoo pitää potkulaudat käytössä niin kauan, kun se on ”sääolosuhteet huomioiden turvallista”. Erityisen lumisena aikana yritys ei kuitenkaan aio pitää lautoja liikenteessä.

Myös saksalainen Tier kertoi aiemmin syksyllä Talouselämälle tahtovansa pitää skuutit liikenteessä myös talvella. Näin aikoo tehdä myös pienempi yhdysvaltalainen Lime.

Voi vakuuttaa varautuneensa esimerkiksi lumipyryihin ja muihin kelimuutoksiin.

”Kelien huonontuessa saamme koordinoitua laudat pois kaduilta ja deaktivoitua muutamassa minuutissa. Olemme tehneet niin suurten musiikkifestareiden aikana ja esimerkiksi vappuna”, kertoo Voin markkinointipäällikkö Mathias Soini.

Laudat deaktivoitiinkin jo muutamaksi tunniksi torstaina lumisateen vuoksi. Laudat laitettiin takaisin toimintaan sen jälkeen kun Voi oli tehnyt testejä ja arvioinut, että olosuhteet olivat ajokelvolliset.

Soinin mukaan lautojen kerääminen pois kaduilta onnistuu tunneissa ja näin voidaan tehdä, jos tiedossa on isoja lumipyryjä. Lautojen keräilyn hoitavat logistiikkayritykset.

Helsingin kaupunki on odottavalla kannalla, sillä kokemusta talven ja lautojen yhdistelmästä ei vielä ole. Jos lautoja lojuu siellä täällä, ne saattaisivat esimerkiksi hankaloittaa aurausta ja muuta talvikunnossapitoa.

”Meidän näkemyksemme on, että laudat voivat hankaloittaa talvihoitoa, emmekä me voi ottaa vastuuta, jos potkulaudoille käy vahinkoja”, kommentoi yleisten alueiden tiimipäällikkö Kaisa Komulainen Helsingin kaupungilta.

Hän kuitenkin kiittelee lautayrityksiä siitä, että ne ovat tiedostaneet talven tuomat haasteet.

Komulainen huomauttaa, että suurin osa laudoista liikkuu kantakaupungin alueella, missä jalkakäytävien hoito kuuluu kiinteistöille eikä kaupungille.

Sähköpotkulaudat eivät tarvitse lupaa, eikä kaupungilla siten juuri ole roolia niiden toiminnassa. Kaupunki kuitenkin järjesti sähköpotkulautayritysten kanssa palaverin tulevasta talvesta, jotta asiat saataisiin sujumaan mahdollisimman hyvin.

”He vakuuttivat talveen varautumiskykyään”, kommentoi liikenneinsinööri Ilari Heiska, joka on yksi tilaisuudessa kaupunkia edustaneista liikenneinsinööreistä. ”Talvet eivät ole sisaruksia toisilleen, se on enemmän kelistä kiinni.”

Ainakin Voi on jo ennättänyt harjoitella talvioloissa toimimista viime vuonna Ruotsissa.

Pienempi alue, leveämmät renkaat

Voi kertoo tapaavansa säännöllisesti kaupungin kanssa ja olleensa yhteydessä myös esimerkiksi paikallisiin aurausyrityksiin. Lisäksi se pyrkii helpottamaan talvikunnossapitoa rajaamalla lautojen liikennöintialueita pienemmälle alueelle ja kannustamalla asiakkaitaan parkkeeraamaan laudat tiettyihin paikkoihin. Tämä helpottaa myös lautojen keräämistä nopeasti pois liikenteestä.

”Meillä on kartassa alueita, joihin ei voi pysäköidä, sekä palkintoparkkeja, joihin kuluttajia kannustetaan parkkeeraamaan. Tulemme varmasti käyttämään näitä ja tulee yhä enemmän alueita, jonne lautaa ei saa lukkoon”, Soini kertoo.

Soinin mukaan kielletyt alueet voivat olla esimerkiksi tiettyjä tienpätkiä. Jos laudan jättää väärään paikkaan eikä lautaa saa lukittua, laskutus jää päälle. Palkintoparkeista käyttäjä saa taas taloudellista etua.

Voi ja muut skoottiyritykset kertovat pitävänsä asiakkaiden turvallisuutta tärkeänä. Talviturvallisuutta Voi aikoo lisätä testaamalla lautoja säännöllisesti ja tuomalla käyttöön uuden lautamallin, jossa on tavallista isommat pyörät ja kehittyneemmät jarrut.

Soini muistuttaa myös Voin verkossa lanseeraamasta ”liikennekoulusta”, jonka on Suomessakin suorittanut jo 30 000 ihmistä.

Voi kertoo varautuneensa talviseen säähän. Tiina Somerpuro