Sähköyliherkkyys tai sähköherkkyys on tila, jossa henkilö kokee saavansa oireita sähkömagneettisista kentistä. Aiemmin puhuttiin myös sähköallergiasta.

Asiantuntijat ovat kuitenkin asiassa yksimielisiä: sähköallergia on harhaa. Koetut oireet ovat silti kiistämättä olemassa.

Lue juttu sähköyliherkkyydestä.

Oireet ovat yleensä epämääräisiä: väsymys, uupumus, yleinen paha olo, jännittyneisyys ja pelkotilat. Lehtien mielipidepalstoilla ja sosiaalisessa mediassa näkyy säännöllisesti ihmisten huoli matkapuhelinten, langattomien lähiverkkojen ja tuoreimpana ilmiönä etäluettavien sähkömittarien aiheuttamista oireista.

Uusimpana pelkona on 5g-verkkojen vaikutus terveyteen.

Aalto-yliopiston professori Tapio Ala-Nissilä sanoo, että kaksoissokkotutkimukset ovat antaneet sähkökentille ”selvän synninpäästön”.

Sähköyliherkkyytenä pidettyjä oireita on tutkittu paljon laboratoriossa. Kaikki tutkimukset ja niistä tehdyt laajemmat yhteenvedot päätyvät kuitenkin samaan lopputulokseen: sähkö- ja magneettikentät eivät aiheuta sähköyliherkkien oireita.

Kaksoissokkotutkimuksissa kukaan koehenkilöistä ei nimittäin pysty kertomaan, milloin heihin kohdistetaan sähkömagneettinen kenttä ja milloin ei.

Lue lisää sähköyliherkkyyden väitetyistä oireista.