Yhdysvalloissa toimivan arvostetun Harvardin yliopiston Shorenstein Center perui viime hetkessä kyberturvallisuuteen perehdyttävän verkkokurssin. Syynä on kohu, jonka kurssin toisen vetäjän yhteydet nostattivat, The Verge kirjoittaa.

Tapahtumassa oli tarkoitus auttaa naispuolisia journalisteja ymmärtämään nykypäivän kyberturvallisuusuhkia. Torstaiksi aikataulutettuun webinaariin ilmoittautuneet saivat sunnuntaina sähköpostiviestin, jossa kiitettiin mielenkiinnosta ja ilmoitettiin lyhytsanaisesti ja syytä ilmoittamatta peruutuksesta.

Vergen mukaan syynä peruutukseen oli se, että kurssin toinen vetäjä Juliette Kayyem on aiemmin työskennellyt NSO Groupin konsulttina.

Kyseessä on israelilaisfirma, joka toimittaa urkintavälineitä ainakin eri maiden hallituksille. Asiakaslistalla ovat muun muassa Saudi-Arabia, Kazakhstan ja Bahrain. Aiemmin kerrottiin, että WhatsApp on haastanut NSO:n oikeuteen, koska tämä ei ole raportoinut viestisovelluksista löytämistään haavoittuvuuksista, päinvastoin.

NSO:n Pegasus-vakoiluohjelmalla epäillään olevan vahvasti tekemistä äsken esiin nousseessa tapauksessa, jossa saudit urkkivat tietoja Amazon-pomo Jeff Bezosin puhelimesta. Tämä tapaus saattoi johtaa kriittisen saudijournalistin kuohuttavaan murhaan.

Kayyemim NSO-yhteyksien paljastuminen kurssin alla johti melkoiseen kakkamyrskyyn verkossa. Yksi kommentoija kyseli, mahtaako Kayyem opettaa, kuinka Pegasus-urkinnalta suojaudutaan.

Kayyem ilmoitti vetäytyneensä kurssin järjestämisestä omasta aloitteestaan. Hän myös selitti yhteyksiensä kohuttuun israelilaisfirmaan olleen vähäisiä ja yhteistyön loppuneen viime vuonna.