Tietojenkalastelu on valitettavan yleistä. Tavallisesti huijarit yrittävät saada käsiinsä ihmisten yksityistietoja kalastelusivustojen kautta, jonne uhri syöttää itse tietonsa luullen sivustoa aidoksi.

Kyberturvallisuuskeskus jakoi Twitter-tilillään päivityksen, jossa muistutetaan tietojenkalastelusta Instagramissa. Kyberturvallisuuskeskus jakoi tviitin yhteydessä myös kuvan tietojenkalasteluviestistä.

Kyberturvallisuuskeskus kertoo Instagram-tileille tulleista viesteistä, joissa väitetään tilin syyllistyneen tekijäoikeusloukkaukseen. Tosiasiassa vastaanottaja yritetään saada kalastelusivustolle, jonka tavoitteena on varastaa käyttäjätunnuksia ja salasanoja.

Esimerkiksi tällaiselta huijausviesti voin näyttää. Trend Micro

Iltalehti kertoi tällaisista viesteistä tarkemmin syyskuussa. Viesteissä väitetään, että tili saatetaan poistaa, jos viestiin ei reagoi 48 tunnin kuluessa. Tällä vastaanottaja yritetään saada hätääntymään ja antamaan tietonsa mahdollisimman nopeasti.

Näin vältät tietojenkalastelun

Kyberturvallisuuskeskus jakoi myös ohjeet siihen, miten suojautua tietojenkalastelua vastaan:

1. Aseta tilille kaksivaiheinen tunnistautuminen.

2. Tarkista, onko aidolta vaikuttavan viestin osoite epäilyttävä.

3. Varmista Instagramin lähettämät viestit tilin asetuksista. Tämän voit tehdä siirtymällä Instagramin asetuksiin ja valitsemalla Turvallisuus ja Sähköpostit Instagramilta. Tämä listaus näyttää viralliset sähköpostit, jotka Instagram on lähettänyt viimeisten 14 päivän aikana.