Suomalaisista peräti 36 prosenttia myy saamiaan joululahjoja eteenpäin. Jo pian joulun jälkeen niin on tehnyt noin 20 prosenttia. 85 prosenttia ei kerro antajalle, jos myy lahjan eteenpäin. Tiedot selviävät Tori.fi:n kyselytutkimuksesta. Vastaajia oli 2 199.

Yli puolet sanoo, että jos he myyvät vastikään saamansa joululahjan, se joko hävettää tai saa tuntemaan syylliseksi. Eniten menee myyntiin vaatteita ja sisustusta. Suomalaiset myyvät joulun ja uudenvuoden välisinä päivinä käytettyä tavaraa erittäin aktiivisesti.

Kaupankäynti alkaa heti joulupäivänä

Jouluaatto on aina yksi vuoden hiljaisimmista päivistä, mutta kaupankäynti alkaa heti joulupäivänä. Se näkyy myös Postissa, jonka pakettisesonki jatkuu joulukuusta loppiaiseen.

”Kaikki tietävät, että joskus joululahja ei osu kohteeseensa. Ne ovat saajalle kiperiä tilanteita. Ei haluta pahoittaa lahjan antajan mieltä, mutta toisaalta ylimääräisen tavaran säilöminen on aika turhaa. 38 prosenttia kuitenkin säilöö ei-toivottuja joululahjoja. Pari prosenttia heittää niitä roskiin. Nuo ovat huonoimmat vaihtoehdot”, sanoo Tori.fi:n vertaiskauppatuntija Laura Kuusela.

Jokaisen tavaran valmistamiseen kuluu luonnonvaroja. Jos tavaraa ei käytetä, hukkaan menevät tavaran lisäksi siihen käytetyt luonnonvarat.

Useampi kuin joka toinen lahjoittaa lahjoja eteenpäin, joka kolmas vie niitä kierrätykseen, noin neljännes muokkaa tavaraa mieleisekseen ja viidennes käy kaupassa vaihtamassa toiseen tuotteeseen, Kuusela luettelee.

85 prosenttia ei kerro, jos myy

85 prosenttia suomalaisista ei kerro lahjan antajalle, jos myy joululahjan eteenpäin. Eli yli joka kolmas myy joululahjojaan, mutta melkein kukaan ei kerro siitä lahjan antajalle.

”Lahjan myymiseen liittyy iso leima. Yli puolet suomalaisista sanoo, että jos he myyvät vastikään saamansa joululahjan, se joko hävettää tai saa tuntemaan syylliseksi. Mutta jos lahja ei satu oikein osumaan, myyminen on vaihtoehtona ehdottomasti parempi kuin varastoiminen”, Kuusela toteaa.

Joululahjojen myyminen myös näkyy ostoliikenteenä. Suomalaiset käyvät joulun ja uudenvuoden välisinä päivinä vertaiskauppaa erittäin aktiivisesti.

”Kun joka kolmas myy saamiaan joululahjoja, kyllähän siitä tulee vipinää (sivustolle).”

Kuuselan mielestä olisikin aika luopua ajatuksesta, että jos lahja ei aivan osu, sen kierrättäminen olisi tahditonta. Käytetyt joululahjat olisivat ympäristönkin kannalta pienempi ongelma.

Eniten kaupitellaan sisustusta ja vaatteita

Yleisin syy joululahjojen myymiselle on lahjan väärä koko tai käyttötarkoitus. Toiseksi yleisin syy on, että lahjan saaja omistaa jo vastaavan esineen. Vain viisi prosenttia sanoo myyneensä lahjojaan rahan takia.

Lahjoista herkimmin päätyvät myyntiin sisustustavarat ja vaatteet, kolmanneksi useimmin kirjat ja neljänneksi keittiötarvikkeet.