Poikkeuksellisen halpaa merkkituotetta kauppaava verkkokauppa sijaitsee usein EU-alueen ulkopuolella, ja ostaja joutuu maksamaan tullimaksuja. Väärennös voi tulla kalliiksi myös muulla tavalla tai olla terveydelle vaarallinen, Euroopan kuluttajakeskus muistuttaa uutiskirjeessään. Väärennöksiä kun löytyy aina leluista lääkkeisiin.

Näin tunnistat tuoteväärennöksen verkossa

  1. Etsi yhteystiedot. Tarkista, löydätkö verkkosivulta myyjän yhteystiedot. Yhteystietojen pitäisi olla tarkemmat kuin pelkkä postilokero-osoite. Voit myös syöttää sivuston osoitteen who.is ja scamadviser.com -palveluihin ja tutustua tuloksiin.
  2. Tarkista arviot. Etsi hakukoneilla muiden kuluttajien arvioita samasta myyjästä.
  3. Tutki logoa. Tarkista tuotteen aitous vertaamalla esimerkiksi logoa ja sen sijaintia tuotteessa tuotemerkin virallisella verkkosivulla oleviin tuotteisiin.
  4. Katso viralliset jälleenmyyjät. Tarkista, onko tuotemerkillä listaa virallisista jälleenmyyjistä tai tietoa väärennösten myyjistä.
  5. Vertaile hintaa. Tutki hintoja myös tuotteen virallisella verkkosivustolla. Suuri hintaero voi olla merkki väärennöksestä.
  6. Tarkista tilausehdot. Kerrotaanko niissä esimerkiksi palautusoikeudesta tai takuusta?
  7. Tarkkaile kieltä ja tuotekuvia. Varo sivustoja, jotka on kirjoitettu huonolla kielellä tai jotka käyttävät huonolaatuisia kuvia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että osa tuoteväärennöksiä tarjoavista sivuista on erittäin ammattimaisesti tehtyjä.
  8. Tarkista, että nettiyhteys on suojattu. Katso, että selaimen osoiterivillä näkyy kiinni olevan lukon kuva tai että osoitteen edessä on https:// -muoto.

Huijatuksi tulemista vastaan voi suojautua myös maksamalla mieluiten luottokortilla tai suosimalla peruutettavissa olevia maksutapoja kuten esimerkiksi PayPalia.

Toimi näin, jos huomaat saaneesi tuoteväärennöksen

Jos huomaat väärennöksen vasta saatuasi tuotteen, tarkista pankiltasi tai luottokorttisi myöntäjältä, voitko vaatia maksunpalautusta.

Jos huomaat saaneesi tuoteväärennöksen, ilmoita asiasta Tullille. Ota myös yhteys tuotemerkin viralliseen edustajaan ja ilmoita heille väärennetyistä tuotteista ja mistä sen sait. Koska he omistavat tavaramerkin tuotteisiin, he voivat tehdä valituksen petollisista sivuista.

Suomessa tekijänoikeuslaki kieltää piraattituotteiden, esimerkiksi väärennettyjen musiikki- ja elokuvatallenteiden, maahantuonnin. Tulli voi pysäyttää nettiostoksen maahantulon ja selvittää, onko teollis- tai tekijänoikeutta loukattu.