Liian yksinkertaiset ja helposti arvattavat pin-koodit ovat tietoturvan kannalta vaarallisia. Koska ihmiset tästä huolimatta valitsevat käyttöönsä 1234:n kaltaisia numerosarjoja hyvin usein, puhelinvalmistajat saattavat varoittaa, jos käyttäjä on valitsemassa sellaista. Esimerkiksi Applen iPhone pyytää käyttäjältä erillistä kuittausta asian ymmärtämisestä.

Nyt saksalais-yhdysvaltalainen, professori Markus Dürmuthin johtama tutkijaryhmä on murtanut ja julkaissut Applen iOS 12:n sisältämän ”liian yksinkertaisten koodien” listan. Neljän numeron mittaisia Applen epäsuosiossa olevia koodeja löytyi 274, ja vastaavia kuusinumeroisia koodeja 2910.

Nelinumeroisten koodien lista alkaa luvuin 0000, 0011 ja 0022. Tällaisten itseään toistavien numerosarjojen lisäksi luettelo sisältää myös vuosiluvut väliltä 1956–2015, mutta useimpia päivämääriä ei.

Tekijänoikeuteen liittyvien mahdollisten epäselvyyksien välttämiseksi koodilistoja ei julkaista tässä kokonaan, mutta itse kukin voi käydä lataamassa ne Githubista: https://this-pin-can-be-easily-guessed.github.io

Tutkijat arvioivat, että tietoturvan kannalta optimaalinen määrä liian helpoiksi tuomittuja pin-koodeja olisi noin 10 prosenttia kaikista kombinaatioista. Applen lista (2,7 %) jää tämän suosituksen alle.

Luettelot syntyivät sivutuotteena tutkimuksesta, jossa verrattiin 4 ja 6 numeron mittaisten pin-koodien turvallisuutta käytännössä (lehdistötiedote ja tieteellinen paperi). Tutkimus paljasti, että neljällä ja kuudella numerolla ei ole käytännössä mitään eroa, jos koodia ei osaa valita oikein.

Liian suuri osa ihmisistä on näet liian laiskoja käyttääkseen satunnaisia numerosarjoja.

Menetelmä: Lego-teline, Raspberry Pi, kamera ja kuvantunnistus

Tutkijat saivat selville Applen mustat listat kekseliäällä, tietyin osin jopa leikkisällä brute force -hyökkäyksellä. Vaikka pin-koodin syöttämiseen iPhoneissa on 10 yrityksen rajoitus, sen määrittämistä puhelimen käyttöönotossa tämä rajoitus ei koske.

Niinpä tutkijat rakensivat Lego-palikoista fyysisen telineen, jonka pohjalle tuli itse puhelin. Yläpuolelle asennettiin kamera kuvantunnistusta varten, ja pienikokoinen Raspberry Pi -tietokone lähetti simuloidut näppäimenpainallukset puhelimen muistiin.

Tämän jälkeen otettiin kuva, ja kuvantunnistusalgoritmi sai määrittää, ilmestyikö varoitus vai ei. Koska pin-koodin varmistussyöttö jätettiin väliin, asennus peruuntui ja edellä kuvailtu automaatiojärjestelmä pääsi aloittamaan alusta.

Kaikkien 10 000 nelinumeroisen pin-koodin läpikäynti kesti noin 9 tuntia. Kuuden numeron koodeja on olemassa miljoona, minkä seurauksena kahdelle puhelimelle jaettu testi kesti kokonaisen kuukauden.