Tutkijat ovat esitelleet tapaa, jolla Applen iPhone näyttää sammuvan, mutta todellisuudessa vain näyttö pimentyy ja laite edelleen jatkaa toimintaansa.

LUE MYÖS:

Yleisen käsityksen mukaan iOS-laite pyyhkii mahdollisen haittaohjelman muististaan siinä vaiheessa, kun laite sammutetaan ja käynnistetään uudelleen. Haittaohjelma ei kuitenkaan poistu, jos laite ei todellisuudessa sammu.

ZecOpsin tutkijat esittelevät, miten laite saadaan sammutusanimaatiota myöten näyttämään siltä, että se sammuisi, eikä enää reagoi käyttäjän tekemisiin. Todellisuudessa laite on edelleen päällä ja yhteydessä verkkoon.

YouTubessa julkaistulla videolla näytetään, miten laite näyttää sammuvan, mutta lähettää edelleen etukameransa kuvaamaa videota verkkoon.

Varmempi keino haittaohjelmien siivoamiseen iPhonesta on niin sanottu force restart, pakotettu uudelleenkäynnistys. Esimerkiksi uusimmilla iPhone-malleilla se tapahtuu painamalla peräkkäin ensin äänenvoimakkuutta ylös, sitten alas ja lopulta pitkä painallus virtapainikkeesta siihen asti, että näyttö sammuu ja omenalogo tulee uudelleen näkyviin. Tutkijoiden mukaan tämäkin konsti on kuitenkin hyökkääjien kierrettävissä.

Tutkijat toteavat, että hyökkääjä voi muuttaa laitteen toimintaa niin, että omenalogo tuleekin esille muutamia sekunteja ennen aikojaan, jolloin käyttäjä luulee laitteen käynnistyneen uudelleen, vaikka todellisuudessa se ei edes sammunut.

Käyttäjien mukaan kyseessä on pulma, jota ei Applekaan voi paikkauksella korjata, koska temppu perustuu käyttäjän harhauttamiseen. Käyttäjän kannattaakin olla todella tarkkana, mikäli epäilee puhelimeensa päässeen haittaohjelman. Force restart toimii kyllä, mutta se kannattaa tehdä huolella niin, että laite todella sammuu välissä.

Tutkijat toteavat, että iOS 15:n julkaisun jälkeen on käyttäjän entistä vaikeampi määritellä, milloin laite todella on sammutettu. Uusi iOS muutti Missä on...? -toimintoa niin, että sammutettunakin laite jatkaa kommunikointia lähellä sijaitsevien bluetooth-laitteiden kanssa säännöllisesti. Tutkijoiden suosituksena onkin, että ”älä koskaan luota laitteesi olevan sammutettu”.