Samsung on julkistanut vuoden 2021 kärkipuhelimensa. Viime vuoden mallit saavat suorat seuraajat. Tuttuun tapaan puhelimet ovat saaneet lisää tehoja ja parannellut kamerat ja näytöt. Myös puhelimien design on hieman päivittynyt.

Applen tavoin Samsung jättää virtalähteen pois myyntipakkauksesta ja toimittaa puhelimen ohella usb-c – usb-c -kaapelin.

Samsung perustelee päätöstä ympäristöystävällisyydellä: monille tarpeettomia laturipäitä ei enää tarvitse valmistaa ja toimittaa sekä kuljetuksesta aiheutuvat päästöt pienenevät, kun myyntipakkauksen koko on puolittunut.

Tehokkaampi järjestelmäpiiri

Kaikissa malleissa on Samsungin Exynos 2100 -järjestelmäpiiri, joka on tehty viiden nanometrin tuotantoprosessilla. Aiemmin Exynos-piireissä on ollut Samsungin kustomoimia ytimiä, mutta Samsungin mukaan tällä kertaa on pysytty enemmän arkkitehtuurin suunnittelijan ARMin raameissa.

Exynos 2100 on edeltäjäänsä 19 prosenttia tehokkaampi yhden ytimen suorituskyvyssä ja 33 prosenttia tehokkaampi moniydinsuorituskyvyssä. Neuroverkkoyksikkö (npu, neural processing unit) tarjoaa jopa viisinkertaisen suorituskyvyn.

Suoritinta tukee Galaxy S21 Ultrassa 12 tai 16 gigatavun lpddr5-muisti ja Galaxy S21+:ssa ja Galaxy S21:ssä samaa muistia on kahdeksan gigatavua.

Uudistunut design

Etupuolta katsoessa S21:t ovat pysyneet hyvin muuttumattomina. Takapuolella kameramoduuli yhdistyy laitteen kylkiin ja on tehty alumiinista eikä lasista niin kuin aiemmat.

Reunat ovat kaikissa puhelimissa alumiinia. S21 Ultrassa ja S21+:ssa takakuori on lasia, S21:ssä polykarbonaattia.

Uudenlainen kameramoduuli. S21 Ultrassa kameroita on neljä ja S21+:ssa ja S21:ssä kolme.

S21 Ultran erikoisuus on tuki S Pen -kosketusnäyttökynälle, jota myydään lisävarusteena. Note-puhelimien tapaan sitä ei voi säilöä puhelimen rungossa.

Kynässä ei ole akkua eikä näin tukea virtaa käyttävälle bluetoothille, joten Noten kauko-ohjaintoiminnot eivät onnistu S21 Ultralla ja kynällä.

Samsung Galaxy S21 Ultran ennakkotilaajat voivat 9,90 euron hintaan lunastaa Buds Pro -kuulokkeet ja SmartTag-laitteen. S21+:n ja S21:n ennakkotilaajat voivat ostaa samaan hintaan Buds Live -kuulokkeet ja SmartTagin.

Buds Pro -kuulokkeet ja SmartTag

Puhelimien lisäksi Samsung esitteli täyslangattomat Buds Pro -kuulokkeet ja SmartTag-paikantimen.

229 euroa maksavat Buds Pro -kuulokkeissa on korvakäytävään menevät tulppamalliset sovittimet. Kuulokkeissa on aktiivinen vastamelutoiminto.

Kuulokkeille luvataan 5–6 tunnin akkukesto vastamelutoiminto päällä ja noin kahdeksan tunnin akkukesto ilman sitä. Buds Prot kestävät vettä ipx7-luokituksen mukaisesti.

29,90 euroa maksava SmartTag on esimerkiksi avainnippuun kiinnittyvä pienikokoinen laite, jonka voi paikantaa. Kotona sitä voi etsiä bluetooth le -yhteyden kautta SmartThings-sovelluksella. Sovelluksen mittari näyttää, kuinka lähellä paikanninta on, jos yhteys on muodostettu. Paikantimen voi myös käskeä antamaan äänimerkin.

Jos yhteyttä laitteiden välillä ei ole, voidaan SmartTag paikantaa muiden käyttäjien Galaxy-puhelimien avulla huomaamattomasti.

Yhdellä paristolla SmartTag pärjää yhden vuoden ja myöhemmin myyntiin tuleva uwb-malli noin viisi kuukautta. SmartTag on ip53-luokiteltu.