Alkuvuoden ajan on puhuttu paljon mikrosirupulasta, jonka kourissa on kärvistellyt muun muassa autoteollisuus. Tilanteen säikäyttämänä esimerkiksi EU on julistanut, että eurooppalaisen siruvalmistuksen on noustava nykyisestä alhosta.

Samsung on yksi maailman merkittävimmistä puolijohdevalmistajista. Yhtiön varatoimitusjohtaja Koh Dong-jin on sivunnut asiaa puhuessaan yhtiön sijoittajille, BBC kirjoittaa.

”Koko maailman it-sektorilla on vakava epätasapaino sirutuotannon ja -kysynnän välillä. On vaikea sanoa, koska tähän liittyvät ongelmat saadaan ratkaistuksi sataprosenttisesti”, hän totesi.

Epätasapainon takaa löytyy kaksi syytä ylitse muiden. Ensimmäinen on koronapandemia, toinen väärät olettamukset ja johtopäätökset. Seuraukset ovat olleet karut.

Lumivyöryn panivat liikkeelle suuret autovalmistajat viime vuonna. Kun autot eivät pandemian aikana menneetkään kaupaksi toivotulla tavalla, valmistajat vähensivät tilauksiaan kiinalaisilta mikrosiruja valmistavilta tehtailta. Nämä taas sopeuttivat tuotantoaan vastaavasti ja ryhtyivät mahdollisuuksien mukaan tuottamaan jotakin muuta.

Sitten huomattiin, että autot käyvät kuitenkin kaupaksi. Samaan aikaan kodeissaan yhä enemmän aikaa viettävät ihmiset ostavat muun muassa tietotekniikkaa. Pulahan siitä oli seurauksena.

Autovalmistajista ainakin Volkswagen, Honda, Toyota ja General Motors ovat joutuneet supistamaan tuotantoaan sirupulan vuoksi. Saman ongelman seurausta on, että uusimmista näytönohjaimista ja pelikonsoleista on huutava pula. Ostajia olisi pilvin pimein, mutta myytävää ei ole.