San Franciscon kaupunginvaltuusto hyväksyi tiistaina lain, jonka myötä kaupungin poliisi saa pääsyn yksityisten valvontakameroiden reaaliaikaiseen kuvaan ilman erillistä etsintälupaa.

Asiasta kirjoittaa The Hill.

Lakimuutoksen mukaan poliisi voi saada pääsyn yksityisten valvontakameroiden reaaliaikaiseen kuvaan siinä tapauksessa, että kameran omistaja on antanut siihen luvan ja että kyse on rikostutkimuksesta tai ”merkittävästä tapauksesta, joka aiheuttaa huolta yleiselle turvallisuudelle”.

Kansalaisoikeusjärjestö Electronic Frontier Foundation on kritisoinut lakimuutosta huomauttaen, että poliisi voi käytännössä aina vedota päivittäiseen vandalismiin, luvattomiin kadunylityksiin tai muihin vähäisiin rikoksiin pyytääkseen pääsyä kameroihin milloin tahansa ja mistä tahansa syystä.

Tähän asti San Franciscon poliisin on pitänyt pyytää lupaa yksityisten kameroiden tallenteiden käyttöön joka kerta erikseen perustuen erikseen yksilöityihin rikostapauksiin ja kellonaikoihin. Reaaliaikaiseen kuvaan se on saanut pääsyn vain, jos kyse on välittömästä vaarasta.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi lain äänin 7-4. Lakimuutosta testataan 14 kuukauden ajan.

Lakimuutosta ehdottaneen pormestari London Breedin mukaan laki ”auttaa poliisia hoitamaan kiireellisiä yleisen turvallisuuden tapauksia ja tukee väkivaltarikollisuuden, myymälävarkauksien ja huumekaupan kaltaisten ongelmien rikostutkimuksia”.