The Register kertoo, että amerikkalainen it-palveluntarjoaja Cognizant on joutunut kiristyshaittaohjelmahyökkäyksen kohteeksi.

Cognizant myönsi, että kiristyshaitake aiheuttaa häiriöitä yhtiön tarjoamissa palveluissa, mutta myös mahdollisesti vaarantaa Cognizantin asiakkaat. Hyökkääjät nimittäin käyttivät Maze-kiristyshaittaohjelmaa Cognizantia vastaan.

Tämä on Cognizantille varsin huono uutinen, sillä Maze on pahamaineisen kurja kiristäjä: Maze paitsi lukitsee uhrin koneiden tiedostot, se myös ottaa niistä kopiot. Tällä tavalla hyökkääjillä on varsin iso vipuvarsi painostaa kohdettaan maksamaan: pulitatte muhkeat lunnaat, tai vuodamme yrityssalaisuutenne nettiin.

Cognizantin kannalta pahinta tapauksessa on se, että Maze on saattanut saastuttaa myös yhtiön asiakkaita. Se olisi Cognizantille mahdollisesti pahempi kolaus kuin pelkkä suora isku sitä itseään kohtaan.

Kaiken kukkuraksi Maze on poikkeuksellisen hyvin toteutettu haitake, jonka vuoksi sitä on vaikea kitkeä esimerkiksi palauttamalla koneista varmuuskopiot.

”Maze on kiristyshaittaohjelma, jonka on luonut joukko taitavia kehittäjiä. Se käyttää runsaasti erilaisia temppuja tehdäkseen analysoinnista monimutkaista, kuten rikkomalla purkajia ja käyttämällä pseudokoodilisukkeita”, McAfee kirjoittaa.