Työntekijät keräsivät henkilökohtaisia tietoja tuhansista ihmisistä, vaikka heidän työnkuvaansa ei edes kuulu käyttäjien yksityistietojen katsominen. Toinen syytetyistä työntekijöistä on Saudi-Arabian ja toinen Yhdysvaltojen kansalainen, uutistoimisto AP kertoo.

Oikeudelle toimitetun syytteen mukaan seuranta koski muun muassa uutistoimittajaa ja hallintoa kritisoiva käyttäjä, jolla on Twitterissä yli miljoona seuraajaa. Tiedot sisälsivät käyttäjätileihin linkitettyjä sähköpostiosoitteita ja prosessin, jolla Twitter sisäisesti seuraa käyttäjien sijaintitietoja.

Entisiä työntekijöitä syytetään vieraan valtion agentteina toimimisesta Yhdysvalloissa ilmoittamatta toiminnastaan Yhdysvaltain viranomaisille sekä viralliseen tutkintaan liittyvien tietorekistereiden peukaloimisesta.

Kolmantena syytettynä tapauksessa on mies, joka pyöritti sosiaalisen median markkinointiyhtiötä, joka työskenteli Saudi-Arabian kuningasperheen laskuun.

Saudi-Arabiaa syytettiin viime vuonna toimittaja Jamal Khashoggin murhaamisesta Turkissa Saudi-Arabian suurlähetystössä. Asiasta nousi kansainvälistä kritiikkiä maata kohtaan. Saudi-Arabia on aggressiivisesti vaientanut ja pidättänyt kriitikoita, vaikka maa on samaan aikaan sallinut elokuvateattereiden avaamisen ja autolla ajamisen naisille.

Seurannassa oli 6000 Twitter-käyttäjän tiedot. Heistä 33 oli sellaisia, joiden tietoja Saudi-Arabian viranomaiset olivat aiemmin yrittäneet saada Twitteriä luovuttamaan virka-apupyynnön nojalla.

Syyttäjien mukaan toinen työntekijä rekrytoitiin vuonna 2015. Kun esimiehet puuttuivat hänen toimintaansa, hän myönsi katselleensa käyttäjien tietoja ja sanoi tehneensä niin uteliaisuudesta. Twitter lomautti hänet ja otti hänen työkoneensa pois. Seuraavana päivänä väärinkäytöksistä epäilty työntekijä lensi Saudi-Arabiaan eikä ole palannut Yhdysvaltoihin.