Seksuaaliterveyden ja teknologiayhteisön ongelmallinen suhde nousi esiin kookkain kirjaimin viime vuoden CES-messujen yhteydessä. Uudenlainen Osé-vibraattori sai messuorganisaatiolta ensin palkinnon, sitten palkinto peruttiin – ja lopulta palautettiin. Edestakainen tempoilu on osa suurempaa kehitystä, josta MIT Technology Review kirjoittaa.

Esimerkiksi verkkokauppajätti Amazon myi vuonna 2018 noin 60 000 seksuaaliterveyteen liittyvää tuotetta. Rahaa näistä kertyi 800 miljoonaa dollaria. Dildoja ja vibraattoreita kohdellaan silti eri tavalla kuin muita Amazonin myymiä tuotteita. Jos Amazonin valikoimista selaa Tom Clancyn kirjoja tai sähkökitaroita, alkavat käyttäjän ruudulla eri sivustoilla pyöriä niiden mainokset. Seksileluja on kuitenkin estetty näkymästä näin. Myös Google ja Facebook ovat asettaneet tiukat rajat alan mainonnalle.

Muutoksen tuulia on kuitenkin ilmassa. Aiemmin aiheeseen penseästi suhtautunut Kickstarter salli rahan keräämisen seksilelun kehitykseen jo vuosia sitten. Ensimmäisenä palvelussa oli esillä fin-vibraattori, jonka taustayhtiö Dame on esillä tämän vuoden CES:issä. Osé-vibraattorin kehittäjä DiCarlo puolestaan keräsi kahden miljoonan rahoituksen omalle yritykselleen välittömästi viime vuoden messujen jälkeen.

Suhtautuminen seksuaalisuuden ja teknologian yhdistelmään tuottaa pian myös viljalti rahaa. Markkinatutkimusyhtiö Stratistics ennustaa alan kasvavan 123 miljardin dollarin bisnekseksi vuoteen 2026 mennessä.