Chrome, Firefox ja Edge ovat tänä vuonna saaneet aivan uudenlaisen haastajan selainkilpaan. Lohkoketjupohjainen Brave on kasvattanut suosiotaan tarjoamalla käyttäjilleen yksityisyydensuojaa ja mahdollisuuden antaa sivustoille tippiä selaimen sisäänrakennetun kryptovaluutan muodossa.

Decrypt kirjoittaa, että yhteensä 350 000 sivustoa on rekisteröitynyt Brave-julkaisijaksi, eli nämä sivustot ovat sitoutuneet näyttämään selaimen hyväksymiä yksityisyyttä kunnioittavia mainoksia. Tavallisia mainoksia Brave ei näytä käyttäjälleen ollenkaan. Selaimen käyttäjä voi mainoksia katsomalla ansaita kryptovaluutta BATia (Basic Attention Token) ja käyttää tätä halutessaan sivustojen tippaamiseen.

Julkaisijoiden määrä on vajaassa vuodessa kasvanut rajusti, sillä tammikuussa 2019 Brave raportoi 38 000 julkaisijasta. Tämän vuoden aikana kasvua on siis tullut 820 prosenttia. Suurin osa julkaisijoista on YouTube-kanavia (231 865). Brave-mainoksia julkaisevien verkkosivujen joukosta löytyvät sellaiset tunnetut sivustot kuin Wikipedia, Wikihow, The Guardian ja Washington Post.

Marraskuussa julkaistu Brave 1.0 keräsi hyviä arvioita ja kuukausittaisten käyttäjien määrä nousi lyhyessä ajassa 8,7 miljoonasta 10,4 miljoonaan. Takamatka markkinajohtaja Chromeen on silti roppakaupalla, sillä Googlen selaimella on tällä hetkellä massiivinen 64 prosentin markkinaosuus.