Apple lanseerasi oman maksupalvelunsa viisi vuotta sitten. Suomeen palvelu tuli jokseenkin tarkalleen kaksi vuotta sitten. Apple Pay toimii nyt yli 50 maassa, joista EU-maita on runsaat 20.

Mobiilimaksut yleistyvät kaiken aikaa, eikä kilpailusta ole pulaa. Isoilla pelureilla on paha tapa talloa pienemmät jalkoihinsa, joten kisan reiluutta takaamaan tarvitaan viranomaisia. EU:n kilpailuviranomaiset ovat selvittämässä, onko Apple sikaillut raivatessaan tilaa omalle maksupalvelulleen, Reuters kirjoittaa.

Selvityksessä ei ole kyse kaupan kassoilla ja muissa vastaavissa tehtävistä mobiilimaksuista vaan verkkokauppamaksuista. Verkkokaupat saavat omin päin päättää, mitä maksutapoja ne hyväksyvät, ja usealle kelpaa Apple Payn avulla tehtävä maksu. Monet ovat myös leiponeet sen mukaan mobiilisovellukseensa.

Viranomaiset ovat selvittämässä, kuinka vapaaehtoisesti verkkokaupat ovat Applen palvelun hyväksyneet. Kilpailuasioista vastaava komissaari Margrethe Vestager sanoi viime vuonna, että asiaa ryhdytään tutkimaan, jos Applesta tehdään virallisia valituksia. Niitä on ilmeisesti saatu, sillä verkkokaupoille on lähetetty Apple Pay -kyselyjä.

Niiltä kysytään, onko maksutavan käyttöönottoon verkkosivuilla ja sovelluksissa painostettu jollakin tavoin. Lisäksi halutaan tietää, onko Apple torjunut sovelluskaupastaan sovelluksia, joihin Apple Payta ei ole liitetty maksutavaksi.

Reuters tietää kertoa myös muunlaisesta kritiikistä. Epäreiluna on pidetty sitä, että iPhone kyselee käyttäjiltään, josko nämä haluavat asettaa Apple Payn ensisijaiseksi maksutavaksi. Ja iPhonen nfc-siru ei edes kysele lähimaksutapahtumissa mitään vaan ohjaa maksun Apple Payn hoidettavaksi – kilpailevista maksutavoista veisataan viis.