Singapore on ehdottanut puettavia laitteita yhdeksi ratkaisuksi koronatartuntojen etenemisen seurantaan. Kaupunkivaltio voisi myöntää jäljityslaitteen kaikille sen asukkaille, ei vain älypuhelimen omistajille, joille jäljityssovellukset ovat perinteisesti suuntautuneet.

Puettava jäljityslaite on herättänyt suuria epäluuloja Singaporen asukkaissa, jotka uskovat laitteen lisäävän kansalaisten valvontaa, ZDNet kirjoittaa. Change-nimisellä verkkosivustolla oleva vetoomus kehottaa kansalaisia sanomaan laitteelle ”ei”.

Viides kesäkuuta käynnistetty vetoomus oli kerännyt yli 30 000 allekirjoitusta maanantaihin mennessä.

Verkkovetoomuksessa jäljityslaitteen tapaisia välineitä kuvaillaan "yksityisyyden, henkilökohtaisen tilan ja liikkumisvapauden oikeuksien räikeiksi loukkauksiksi".

"Ainoa, joka estää Singaporea kehittymästä valvontavaltioksi, on puettavan laitteen pakolliseksi tulemisen valvominen. Laitteen julkaisua seuraisivat luultavasti lait, joiden mukaan näitä laitteita ei saisi sammuttaa tai ne pitäisi pitää yllä kokoajan", verkkovetoomuksen käynnistänyt Wilson Low kirjoittaa.

Jäljityslaitteen hankinnasta vastaava Singaporen ulkoministeri Vivian Balakrishnan ei ole julkisesti lausunut laitteen pakollisuudesta. Low huomauttaa sunnuntaina kirjoittamassaan julkaisussa, että pakollisuuskysymys on kuitenkin perusteellinen kohta laitteen käyttöönottoa.

”Vaikka laitetta ei määrättäisi pakolliseksi, käsillä voi olla kaksitasoisen yhteiskunnan mahdollisuus – olisivat ne, jotka käyttävät laitetta vastaan ne jotka eivät. Se olisi avoin väylä osallistua jälleen uudenlaiseen ennakkoluulojen ja yhteiskunnallisen kerrostumisen harjoittamiseen”, Low kirjoittaa.

Singapore otti aikaisemmin käyttöönsä TraceTogether sovelluksen, mutta siinä olevien yhteensopivuusongelmien vuoksi sovellus ei kerännyt suurta suosiota. Sovellus sai Apple-laitteiden iOS-käyttöjärjestelmät keskeyttämään Bluetooth-skannauksen silloin, kun sovellus toimi taustalla.