Moni on joutunut viime aikoina havahtumaan siihen, miten riippuvainen maailma on nykyään mikropiireistä, suorittimista ja puolijohteista ylipäänsä. Monella alalla tuotanto yskii pahasti, kun tarvittavia komponentteja ei yhtäkkiä saakaan. Autoteollisuuden vaikeudet ovat olleet paljon esillä, mutta samojen ongelmien kanssa kärvistelevät monet muutkin.

Verkkolaitevalmistaja Ciscon johtaja Chuck Robbins on puhunut asiasta BBC:n haastattelussa: ”Uskomme, että niukkuutta kestää vielä puoli vuotta. Valmistajat kyllä rakentavat lisää kapasiteettia, joten tilanne muuttuu aina vain paremmaksi vuoden–puolentoista sisällä.”

Hän toteaa ongelman muodostuneen suureksi, koska puolijohteita käytetään lähes kaikkialla.

Wedbush Securities -yhtiön analyytikko Dan Ives arvioi, että puolijohteiden kysyntä on nyt 25 prosenttia suurempi kuin kukaan oli odottanut.

Peräti 75 prosenttia valmistuksesta on keskittynyt Itä-Aasiaan. Suurimmat valmistajat ovat taiwanilainen TSMC ja korealainen Samsung. Sekä Kiina, Yhdysvallat että EU pyrkivät lisäämään omaa valmistuskapasiteettiaan.

”Minun mielestäni ei ole merkitystä niinkään sillä, missä valmistus tapahtuu. Tärkeintä on se, että tavarantoimittajia on useampia”, Ciscon Robbins sanoo.

Cisco osti hiljattain korskealla 4,5 miljardin dollarin hinnalla Acacia Communicationsin, joka muun muassa suunnittelee tietokonesiruja. Robbins kuitenkin jyrkästi torjuu aavistelut siitä, että Cisco olisi kiinnostunut laajentamisesta siruvalmistukseen: ”Emme ole puolijohdevalmistaja. Alalla jo toimivilla yhtiöillä on paljon paremmat edellytykset, ja teemme tiivistä yhteistyötä niiden kanssa.”

Maailmaa kiusaavan sirupulan takana on toinen maailmanlaajuinen riesa, koronapandemia. Esimerkiksi aiemmin mainitut autovalmistajat peruivat puolijohdetilauksiaan, kun autokaupan odotettiin hiljenevän tuntuvasti. Puolijohdevalmistajat leikkaisivat tämän mukaisesti tuotantoaan. Tarve ei sitten kutistunutkaan, joten tuotannon ylittävä kysyntä johti sirupulaan.