Fanhouse on sosiaalisen median palvelu, jossa sisällöntuottajat voivat tienata rahaa tarjoamalla maksullista sisältöä tilaajilleen. Konsepti on vastaava kuin esimerkiksi OnlyFans-sovelluksessa mutta ilman alastomuutta, kirjoittaa The Verge.

Nyt Apple on ilmoittanut, että se haluaa oman 30 prosentin siivunsa iOS-sovelluksen kautta tehdyistä ostoista. Tämä tarkoittaisi huomattavasti pienempää pottia sisällöntuottajille, jotka ovat tähän asti joutuneet pulittamaan tilausmaksuista ainoastaan 10 prosentin osuuden Fanhouse-sovellukselle. Lisäksi maksuliikenteestä huolehtiva Stripe ottaa itselleen 3 prosentin osuuden.

Vuonna 2020 julkaistu Fanhouse lipsahti alun perin läpi Applen seulasta, eikä sovellusta ja sisällöntuottajia ole toistaiseksi pantu Apple-verolle. Nyt asia kuitenkin muuttuu: verot on maksettava tai muuten seurauksena on lähtöpassit App Store -sovelluskaupasta. Pienellä yhtiöllä tuskin on merkittäviä neuvotteluvaltteja kiistan kääntämiseksi edukseen, mutta ainakin se taistelee oikeuksiensa puolesta Twitter-kampanjalla.

Eräs Fanhousen perustajista ja sisällöntuottajista, Jasmine Rice, syyttää Applea Twitterissä ”varkaudesta ja riistosta”.

”Apple verottaa Fanhouse-tienesteillä toimeentulevia ihmisiä enemmän kuin valtiohallinto. 10 000 dollaria tienaavan henkilöt tulot kutistuisivat 6000 dollariin. Joillekin ihmisille kyse voi olla elämästä ja kuolemasta”, Rice kirjoittaa Twitterissä.

Rice voisi hyväksyä vielä sen, että Apple nappaisi 30 prosentin siivun Fanhousen keräämästä 10 prosentin komissiosta. Apple kuitenkin haluaa kolmanneksen nimenomaan kaikesta rahaliikenteestä, ei vain alustan itselleen käärimästä osuudesta.

”Apple-vero” toki laskisi 15 prosenttiin niissä tapauksissa, että tilaus on kestänyt yli vuoden tai että sovelluksen liikevaihto on alle miljoonan vuodessa. Näistä kumpikaan ehto ei kuitenkaan päde ainakaan tällä hetkellä Fanhouseen, joka on ollut olemassa vasta alle vuoden päivät ja joka on jo ylittänyt miljoonan dollarin rajapyykin.

The Vergen mukaan App Storen säännöissä ei ollut ennen tätä viikkoa sisällöntuottajia koskevaa kohtaa. Uusittuihin sääntöihin on lisätty nyt maininta, jonka mukaan sisällöntuottajien tarjoamat kokemukset sovelluksissa ovat sallittuja, mikäli huolehditaan moderoinnista ja sovittujen maksuosuuksien päätymisestä Applen kassaan.