Harvoin käsiin osuu jotain niin vallankumouksellista kuin Snapin Spectacles-kameralasit. Vaikka niiden idea ei ole millään tavalla uusi, toteutus on jotain täysin ennenkokematonta.

Snapchat ilmoitti 2016 muuttavansa nimensä Snapiksi ja muuttuvansa samalla ohjelmistoyrityksestä kameravalmistajaksi. Ensimmäinen Snapin kameratuote ovat Spectacles-lasit, jotka ovat monella tapaa hyvin poikkeukselliset. Jo niiden lanseeraus oli täysin poikkeuksellinen, laseja ei esimerkiksi suostuttu lähettämään tekniikkamedioille lainkaan testiin.

Jos lasit halusi ostaa, piti sopivan rahamäärän lisäksi takataskussa piti olla rutkasti onnea, sillä niitä myytiin aluksi vain lyhytikäisistä popup-kaupoista. Nyt laseja kuitenkin lopulta saa virallisesti kuka tahansa – ainakin Yhdysvalloissa. Suomeen tilaaminen vaatii jonkinlaisen välittäjän käyttämistä.

Mullistava muttei täydellinen

Saako rahojensa vastineeksi sitten megasuperhyperlaatua kuudessa ulottuvuudessa tuottavan uutuuskameran? Ei. Rahojensa vastineeksi saa kuitenkin häkellyttävän pitkälle viilatun kokonaisuuden, jolla voi tehdä asioita uudella tavalla.

Spectacles-lasit ovat ensinnäkin erittäin tyylikkään näköiset. Niiden käyttöönotto on myös erittäin helppoa.

Lasien käyttöliittymänä toimii yksi nappula, jota kerran painamalla kamera kuvaa 10 sekuntia pitkän videoklipin. Kahdella painalluksella kasaan saa 20 sekuntia ja kolmella peräti 30 sekuntia. Kuvaamisen merkiksi toisen linssin kyljessä oleva pienistä led-valoista muodostettu valorengas syttyy. Lasien sisäpuolella on myös led-valo, joka syttyy kun kuvausaikaa on jäljellä enää kaksi sekuntia.

Katso alempaa tarkemmin lasien toimintaa esittelevä video.

Videokameralaseja on toki ollut tarjolla jo pitkään, mutta niiden käyttömukavuus ja etenkin ulkonäkö ovat olleet täysin toiselta planeetalta Spectacleseihin verrattuna.

Esimerkiksi akun varaustilanteen saa selville napauttamalla lasien vasenta reunaa sormella kahdesti. Valorengas syttyy hetkeksi ja kertoo havainnollisesti paljonko akkua on jäljellä. Täysi ympyrä kuvaa sataa prosenttia, puolikas viittäkymmentä ja niin edelleen. Akun lataamiseen tarvitaan Spectaclesien oma usb-kaapeli, joka ei valitettavasti noudata mitään olemassaolevaa standardia. Latausliitin lasien päässä on piilotettu onnistuneesti sangan saranakohtaan. Lasit päässä se ei siis näy mitenkään ulkopuolelle.

Erityisen nokkelaa on paketissa mukana toimitettava tukeva kotelo laseille. Sen sisällä on myös lisäakku, jolla lasien oman akun saa ladattua täyteen neljä kertaa.

Myös lasien parittaminen oman puhelimen kanssa on ihastuttavan helppoa. Snapchatin asetuksista haetaan Spectacles-kohta. Sen jälkeen näyttöä katsotaan hetkinen lasien läpi, ja homma on hoidettu. Laseja voi myös lainata kaverille, joka voi parittaa ne oman puhelimensa kanssa. Kumpikaan ei pääse käsiksi toisen kuvaamiin videoihin, ainoastaan omiinsa.

Erikoinen Spectacles-videoformaatti

Lasien tuottaman videon tarkkuus on erikoinen 1080 × 1080 pikselin kokoinen ”pallo”. Puhelimen näytöllä videokuva täyttää siten koko ruudun, piti puhelinta vaaka-asennossa, pystyssä, tai jotain siltä väliltä. Pieneltä vaikuttava muutos on käytännössä todella vakuuttava keksintö, joka toivottavasti lopettaa naurettavan kiistelyn pysty- ja vaakavideokuvauksesta.

Tähän asti kaikki toimii kuin unelma. Valitettavasti lasien kuvaamaa videota ei saa sellaisenaan jaettua kun Snapchatin kautta. Videoita ei myöskään voi muokata yhtä monipuolisesti kuin puhelimella talteen napattuja snappeja. Muihin some-sovelluksiin videot kyllä saa halutessaan jaettua, mutta silloin ne näkyvät typerästi valkoreunaisena pallona.

Täydellinen tuote Snap Spectacles ei tietenkään ole. Videoiden kuvanlaatu on riittävässä valaistuksessa hyvä, hämärässä kohinaa ilmestyy klippeihin todella paljon. Kyseessä toki ovat aurinkolasit, joten tehokkaan valonlähteen oletetaan olevan käytössä niitä päässä pidettäessä. Kuvausta ei voi esikatsella mitenkään, ja etenkin aluksi nillä tulee helposti kuvattua aivan liian kaukaa. Lähikuvia varten laseilla pitääkin mennä todella lähelle kohdetta.

Vallankumouksellisista on kuitenkin helpon kuvaamisen mahdollistaminen koko ajan. Silmien edessä olevan näkymän saa talteen käsittämättömän nopeasti. Viivettä synny edes puhelimen taskusta kaivamisen ja lukituksen avaamisen verran.

Sisältöjen kulutuksen valuessa entistä enemmän mobiililaitteisiin, on koko laitteen näytön jatkuvasti täyttävä video nerokas tapa käyttää hyväkseen kaikki saatavilla oleva näyttöpinta-ala.

Ensimmäiset puhelinten kamerat olivat kömpelöitä ja hitaita. Ne kuitenkin käynnistivät kuvaamisen vallankumouksen, kun ihmisillä olikin yhtäkkiä kamera jatkuvasti mukana. Spectacles-tyyppiset ratkaisut vievät tämän vastaisuudessa entistä pidemmälle.

Odotettavissa onkin läjäpäin ”ette usko mitä juuri tapahtui”-videoita – sekä tukku oikeudenkäyntejä, joissa puidaan kuvaamisen ja julkaisemisen laillisuutta.

Snäppituntumassa Snap Spectacles -lasit

Näitä ei ole Suomessa monella! OP Komonen tilasi Snapchatin Spectacles-videolasit ja näyttää nyt videolla, miten tämä käänteentekevä tuote toimii.

Julkaissut Mikrobitti Torstai 20. huhtikuu 2017

Snapchat Spectacles

Mikä: Videokamera-aurinkolasit

Ominaisuudet: Resoluutio 1080 × 1080, mukana kotelo jolla lasien akun lataa neljästi täyteen

Alustat: Android, iOS

Hinta: Noin 130 euroa + toimituskulut

Päivitetty 20.4.2017 14:00. Lisätty väliotsikot ja jälkimmäinen video.