Iranin hallitus on estänyt kansalaistensa pääsyn suosittuun pikaviestipalvelu Telegramiin ja myös Instagramiin. TechCrunchin mukaan rajoitteita on perusteltu tarpeella ”säilyttää maassa rauha”. Iranissa on osoitettu laajasti mieltä yksinvaltaista hallitusta vastaan jo useiden päivien ajan ja mielenosoituksissa on loukkaantunut ja kuollut kymmeniä ihmisiä. Maan johto on syyttänyt sosiaalista mediaa levottomuuksien lietsomisesta.

Lauantaina Iranin itct-ministeri Mohammad-Javad Azari Jahromi tviittasi suoraan Telegramin perustajalle Pavel Duroville. Viestissä väitettiin, että Telegram-ryhmässä kehotetaan väkivaltaan ja esimerkiksi polttopullojen heittelyyn. Jahromi kehotti Durovia lopettamaan toiminnan.

Myöhemmin Durov vahvisti, että Telegramin valvojat sulkivat Jahromin mainitseman kanavan. Durov perusteli sulkemista sillä, että kehotukset väkivaltaan ovat Teleramin käyttöehtojen vastaisia, TechCrunch kertoo.

@Durov: A Telegram channel is encouraging hateful conduct, use of Molotov cocktails, armed uprising, and social unrest. NOW is the time to stop such encouragements via Telegram.

— MJ Azari Jahromi (@azarijahromi) December 30, 2017

Telegramin kaltaisilla pikaviestimillä on ollut merkittävä rooli tiedonvälityksessä Iranissa, jossa muuta mediaa sensuroidaan kovalla kädellä. Iranin hallitus on kuitenkin kiristänyt otettaan sosiaalisen median palveluista ja esimerkiksi vaatinut, että niiden pitäisi siirtää palvelimiaan Iraniin.

Lisäksi Iranin hallitus on vaatinut yli 5000 henkilön Telegram-ryhmien ylläpitäjien rekisteröitymistä pidätyksen uhalla.

Ison ryhmän sulkeminen hallituksen pyynnöstä on kerännyt kritiikkiä Telegramia kohtaan, jonka nähdään noudattavan itsevaltaisen diktatuurin käskyjä ja auttavan sitä omien kansalaistensa oikeuksien polkemisessa.

Muun muassa Edward Snowden on kritisoinut Durovia. Snowdenin mielestä Telegramin toiminta tullaan joka tapauksessa estämään Iranissa ja siksi palvelun pitäisi hallituksen miellyttämisen sijaan keksiä keinoja, jolla kansalaiset voisivat käyttää palvelua myös tulevaisuudessa estoista huolimatta.

You can't keep an independent, destabilizing service from being blocked in authoritarian regimes, you can only delay it. So you need to be thinking about how to continuing protecting people by making the service accessible *even after the block.*

— Edward Snowden (@Snowden) December 30, 2017