Helsingin Sanomat kertoo, että riihimäkeläisen muusikon Joose Ojalan pyrkimykset ostaa itselleen junalippu Helsinkiin alkoivat saada kafkamaisia farssin piirteitä.

”Mikä näistä on patsas?”, VR:n verkkosivu kysyi Jooselta, näyttäen liutaa kuvia.

Joose Ojala on sokea, joten hän ei osannut kysymykseen vastata.

Kuvantunnistuksen vaihtoehtona VR tarjosi ääneen luettuja sanoja, mutta kone toisti termit niin epäselvästi, että Ojala ei ei tarjoa kuvista ääneen luettuja tulkkauksia, tai vaihtoehtoisia tapoja tunnistautua ihmiseksi, Ojalan lipunostoyritykset törmäsivät muuriin.

Tätä ennen Ojala oli yrittänyt ostaa lippua itselleen puhelinpalvelusta sekä mobiilisovelluksen avulla.

VR ei myy lähiliikenteen lippuja puhelinpalvelun kautta.

Mobiilisovellusta käyttäessä Ojala ei muistanut salasanaansa, ja uutta pyytäessään sovellus ilmoitti, että järjestelmässä oli vika.

Viimeisenä oljenkortena Ojala yritti ostaa piletin selaimella, mutta VR:n sivusto ei tukenut näkövammaisten käyttämää ruutuavustinta, joten Ojala ei saanut valittua lipulleen oikeaa päivää.

”Tilanne on tällä hetkellä valitettavasti sellainen, että se on valitettavan vaikeaa”, VR:n digitaalisten palveluiden ja markkinoinnin päällikkö Vanessa Lehtinen kommentoi Helsingin Sanomille ja kertoo yhtiön olevan tietoinen näkövammaisten lippujen ostoon liittyvistä ongelmista.

”Verkkokaupan lisäksi lähiliikennelipun voi ostaa lippuautomaatilta, mobiilisovelluksesta, kaikilta R-kioskeilta ja asemien lipunmyynneistä”, Lehtinen neuvoo.