Etenkin nuorison suosima TikTok-viestipalvelu on osoittautunut vallanpitäjille varsin kiusalliseksi. TikTok-kampanjalla heitettiin hiekkaa Donald Trumpin vaalikoneiston rattaisiin ja sovellusta on käytetty myös Hongkongin suurmielenosoituksissa. Ja nyt myös Venäjällä nähdyissä Aleksei Navalnyin pidätyksen laukaisemissa protesteissa.

Protestit ovat keränneet Venäjällä suurimmat mielenosoittajajoukot pitkään aikaan. Vladimir Putinin hallinto on reagoinut tapahtumiin rajusti ja suoraviivaisesti: ihmisiä on pidätetty, pamputettu ja pahoinpidelty.

BBC kirjoittaa, että Venäjä vierittää syytä protestoinnista TikTok-viestipalvelulle. Totta onkin, että sen kautta jaettuja sisältöjä on katseltu jo satoja miljoonia kertoja.

Viestintäviranomainen Roskomnadzor on vaatinut TikTokia poistamaan sisältöjä, jotka ”kannustavat alaikäisiä käyttäytymään laittomasti”. Roskomnadzorilla on kieltämättä laki puolellaan, sillä alle 18-vuotiaiden kutsuminen mielenosoituksiin on Venäjällä kielletty – tosin niin ovat ilman viranomaisten hyväksyntää järjestetyt joukkomielenosoitukset ylipäänsä.

Viranomaiset uhkaavat nyt TikTokia miljoonasakoilla. Korkein mahdollinen 4 miljoonan ruplan sakkosumma ei tosin kuulosta euroiksi muunnettuna yhtä uhkaavalta: nykykurssin mukaan se vastaa noin 43 000 euroa.

Joulukuussa kerrottiin että TikTok-sovellus oli ohittamassa Facebookin vuoden ladatuimpana mobiilisovelluksena.