Shenzhenin kaupungissa majaansa pitävä Zhenhua Data tunnetaan läheisistä yhteyksistään Kiinan sotilas- ja tiedustelupiireihin. Ei ole siten kovinkaan vaikea keksiä, miksi yhtiön järjestelmiin on kerätty tietoa miljoonista ihmisistä.

Yhtiön keräämä tietokanta vuodettiin amerikkalaiselle tutkijalle, Christopher Baldingille, joka puolestaan toimitti tiedot tutkittavaksi Internet 2.0 -tietoturvayhtiölle. Tiedot ovat enimmäkseen peräisin julkisista lähteistä, kuten urkinnan uhreiksi joutuneiden sosiaalisen median tileiltä, The Guardian kertoo.

Balding uskoo, että tietoja on tarkoitus käyttää erilaisten vaikutusyritysten optimoimisessa. Vaikka tiedot periaatteessa ovat julkisia, voidaan niitä käyttää väärin lukuisilla tavoilla. Australialaisen Flindersin yliopiston Zac Rogers listaa esimerkiksi disinformaation levittämisen, deepfake-kuvien ja -videoiden luomisen, lahjonnan ja yleisen demokraattisen ympäristön sumentamisen. Australian kyberturvakeskuksen Samantha Hoffman puolestaan pitää jo tietokannan olemassaoloa sinällään riskinä, niiden suojaukset kun monesti ovat olemattomia, ja dataan pääsee lopulta käsiksi kuka tahansa.