Sony kertoo tiedotteessaan, että Xperia XZ3 ammentaa teknologiaansa niin televisioista, peliosaamisesta kuin kuvankäsittelytekniikoistaankin.

XZ3:n ulkomuoto eroaa selvästi Sonyn jo useamman vuoden käyttämästä jo turhankin tutuksi tulleesta muotoilusta.

XZ3:n näyttö perustuu ensimmäisenä Sonyn puhelimena oled-tekniikkaan. Kännykän kaareva 6” näyttö kykenee 2880 x 1440 pikselin tarkkuuteen, ja sitä reunustaa 3mm alumiinikehys. Kaarevuus muistuttaa esimerkiksi Samsungin Galaxy S -sarjojen tai Note-sarjan laitteita. Näytön kuvasuhde on moderni 18:9, ja sitä suojataan viidennen sukupolven Gorilla Glass -lasilla.

Jotta näytön värierottelukyvyt eivät menisi haaskuulle, Sony kehuu sen televisioista tutun Bravia-teknologian muuntavan sdr-sisällön lähes hdr-tasoiseksi, eli tarkemman resoluution ohella luvassa on myös laajempaa väriavaruutta sekä parempaa kontrastia. Tämä pätee myös suoratoistetussa sisällössä. Virallisesta hdr-tuesta Sony ei kuitenkaan kerro.

Puhelimen sisällä sykkii Qualcommin Snapdragon 845 -suoritin, 4 Gt käyttömuistia sekä 64 Gt tallennustilaa. XZ3 tukee maksimissaan 512 Gt muistikortteja. Ominaisuuksillaan XZ3 ei erotu erityisesti joukosta, sillä suurin piirtein vastaavia sisuskaluja tarjoaa esimerkiksi jo keväällä julkaistu ja selvästi halvempaan hintaluokkaan sijoittuva OnePlus 6.

Xperia XZ3 kikkailee myös äänentoistonsa avulla. Sony kertoo, kuinka puhelimen stereokaiuttimet kykenevät alkuperäislaatuiseen toistoon, ja pakatunkin musiikin saa skaalattua lähelle hi-fi -kokemusta. Mielenkiintoista on myös se, että luurissa on värinämekanismi, joka tärisyttää kapulaa äänien perusteella. Tällä Sony on pyrkinyt tehostamaan viihdenautintoa tuntoaistiin perustuvalla elämyksellä.

Hifistien harmiksi Sony on kuitenkin jättänyt pois perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliitännän ja luottaa asiakkaidensa siirtyvän yhtiön myös valmistamiin bluetooth-kuulokkeisiin. Lankoja kaipaaville pakkauksessa toimitetaan mukaan adapteri.

Puhelin on saanut IP65/68-luokituksen, eli se on veden- ja lian kestävä. Luurin voi tarvittaessa pestä vesihanan alla, kunhan pitää huolta, että kaikki liittimet ja suojukset ovat kiinni.

Luurista löytyy näppärä pikavalintamahdollisuus yleisimmin käytetyille sovelluksille. Tekoäly pyrkii arpomaan kussakin tilanteessa tarpeelliset sovellukset eli esimerkiksi salilla valikkoon voivat nousta Spotify ja urheilusovellus ja töihin saapuessa sähköposti ja Slack. Valikon saa taiottua esiin napauttamalla älypuhelimen sivua kahdesti.

Takana sijaitseva 19 megapikselin pääkamera pystyy 4k-videotallennukseen hdr-sävyyissä sekä 960 fps hidastuskuvaamiseen täysteräväpiirtotarkkuudella. Vastaava ominaisuus löytyy myös Sonyn edellisistä lippulaivoista. Laajakulmaisen etukameran tarkkuus on kasvanut 13 megapikseliin XZ2-mallin viidestä megapikselistä. Tekoäly osaa myös käynnistää kameran automaattisesti, kun puhelin nostetaan vaakatasoon.

Akun kapasiteetiksi Sony lupaa 3330 mAh. Sony liputtaa näppärää, akkua varjelevaa latausmekaniikkaa, joka pikalataa akun 90 prosenttiin asti, ja sen jälkeen se odottaa käyttäjänsä heräämisajan nurkille ja lataa luurin sen jälkeen maksimikapasiteettiinsa.

Karvan vajaa 200 grammaa painavan Sony Xperia XZ3:n suositushinta on 799 euroa. Se saapuu markkinoille 5. lokakuuta.