Elokuun neljäntenä päivänä Beirutissa tapahtuneen räjähdyksen syy on saatu selvitettyä sosiaalisen median avulla. Paikalta kuvattujen videoiden avulla nähdään kuinka helposti räjähdys oltaisiin voitu estää, Gizmodo kertoo.

Tutkimuksen teki University of London -yliopiston tutkimusryhmä Forensic Architecture.

Ennen älypuhelimien ja sosiaalisen median yleistymistä Beirutin räjähdyksen kaltaisten tapahtumien syiden määrittäminen vei paljon enemmän aikaa ja oli huomattavasti vaikeampaa. Tutkijoille saattoi olla tarjolla satunnaisia turvakameroiden videoita, mutta suurin osa tutkinnasta suoritettiin räjähdyspaikkaa tarkastelemalla.

Nykypäivänä räjähdyksen jälkeen suurimmalla osalla silmännäkijöistä on älypuhelin, jolla he voivat kuvata tapahtumat heti alusta asti. Heti Beirutin räjähdyksen alkaessa monet olivat lähialueilla kuvaamassa ja jakoivat videonsa sosiaaliseen mediaan. Jaetuista videoista tuli lopulta tärkeä työkalu Lontoon yliopiston räjähdyksen syytä selvittäville tutkijoille.

Tutkijaryhmä kertoo tuloksistaan videolla.

Sosiaalisen median avulla tehty tutkimus tilanteesta varmistaa aiemmat oletukset räjähdyksen syystä. Satamarakennukseen oli säilötty huolimattomasti monta tonnia räjähdysherkkää ammoniumnitraattia, josta räjähdys sai alkunsa.

Aiemmin sosiaalisen median ja videoiden avulla on selvitetty muun muassa Ukrainassa pudotetun matkustajakoneen arvoitusta. Joukkoistusta hyödyntävän Bellingcat-ryhmän toiminnassa on mukana myös suomalaisia.