Musiikkipalvelu SoundCloud ilmoitti tiistaina alkavansa maksaa tekijänoikeuskorvauksia eli rojalteja artisteille uusin perustein. Huhtikuun alusta lähtien fanien rahat ohjataan suoraan niille artisteille, joita nämä kuuntelevat. Yhtiön mukaan joidenkin artistien tulot moninkertaistuvat muutoksen myötä. Käytännössä pienemmät artistit saavat nyt entistä enemmän, suuret vähän vähemmän.

Tällaista niin sanottua käyttäjäkeskeistä rojaltimallia on vaadittu musiikkipalveluilta vuosia, mutta striimausjätit Spotifyn johdolla eivät ole muuttaneet käytäntöjään.

Artistit ovat esitelleet vähän väliä julkisuudessa mitättömiä summia, joita he ovat suoratoistolla tienanneet. Erityisesti pienemmät artistit ovat jääneet vaille kohtuullista korvausta, mikä on suututtanut muusikkoja ja heidän etujärjestöjään.

SoundCloudin uusi malli lupaa pienille artisteille selvästi suurempia tuloja. Esimerkkinä käytetty 124 000 seuraajan artisti saa uuden maksulogiikan mukaan 600 dollaria kuussa entisen 120 dollarin sijasta.

Näin Spotify maksaa artisteille

Spotify, Apple Music ja muut suuret jakavat rojaltit niin sanotulla pro rata -mallilla. Kaikki maksut laitetaan ensin samaan kirstuun, josta ne sitten jaetaan sen mukaan, kuinka paljon kappaleita on kuunneltu suhteessa alustan kokonaiskuuntelukertoihin. Tätä ennen palvelut ottavat toki oman, noin 25-30 prosentin siivunsa.

Jos siis alustan suosituin artisti Drake saisi vaikkapa viisi prosenttia kuunteluista, saisivat hänen kappaleidensa tekijänoikeuksien haltijat viisi prosenttia myös rojalteista. Ongelmana tässä on se, että fanit eivät voi tukea suosikkiartistejaan suoraan kuuntelemalla näiden musiikkia.

Suuria levy-yhtiöitä pro rata -malli hyödyttää, sillä sen ansiosta kaikki alustalla tapahtuva kuuntelu kasvattaa jaettavaa kokonaispottia, josta valtavirtayhtiöille levyttävät megatähdet kaapivat suurimmat tulot.

Suuret musiikkipalvelut eivät myöskään tee eroa eri pituisten kappaleiden välille, vaan maksavat esimerkiksi 10-minuuttisesta teoksesta saman summan kuin alle minuutin mittaisesta välispiikistä hip hop -albumilla. Molemmat lasketaan yhdeksi kuuntelukerraksi. SoundCloudin uusi rojaltimalli sen sijaan jakaa maksut kuunteluun käytetyn ajan perusteella.

Merkittävä, muttei mullistava askel

SoundCloud on tärkeä palvelu erityisesti musiikin tekijöille ja itsenäisille artisteille, minkä lisäksi se on suosittu esimerkiksi elektronisen musiikin genreissä. Sillä ei ole sopimuksia suurien levy-yhtiöiden kanssa, mikä osaltaan helpottaa maksujärjestelmän muutosta, kun jättifirmojen kanssa ei tarvitse neuvotella. SoundCloudin jakelupalvelun avulla artistit voivat kuitenkin ladata musiikkia myös muihin palveluihin.

Valtavirran kuuntelijat tuskin tulevat vaihtamaan palvelua, sillä SoundCloudista löytää lähinnä vähemmän tunnettuja artisteja. Kyseessä on kuitenkin suoratoistopalvelujen kannalta merkittävä virstanpylväs, sillä SoundCloud on ensimmäinen laajalti käytetty palvelu, joka ottaa käyttöön kauan kaivatun käyttäjäkeskeisen maksujärjestelmän.

Samaan tapaan kuin Spotifylla, myös SoundCloudilla on käytössään ilmainen ja kuukausimaksullinen tilaus. Ilmaisversio sisältää mainoksia, samaan tapaan kuin Spotify.