Joitakin vuosia sitten Piilaakson teknologiayhtiö Yahoo nousi otsikoihin kiellettyään etätyön. Vastaava vaihe oli myös teknologiajätti IBM:llä ja HP:llä.

Yritysten päätökset suhtautua etätöihin nuivasti kumpusivat osin muun muassa siitä, että työntekijöiden tuottavuuden pelättiin putoavan.

Nyt tämä alkaa olla mennyttä aikaa ja etenkin kasvuyritykset suosivat hajautusta.

Piilaakson-suomalaisten mukaan on linja vapautumaan päin ja etätyö yhä yleisempää.

"Tulevaisuus on hajautetuissa yrityksissä", terveysalan datapalvelu Quest Analyticsin Ari Tulla arvioi.

Tullan mukaan jokainen yritys Piilaaksossa miettii hajautettu vai keskitetty -kysymystä ja on vain ajan kysymys, ennen kuin etätyövälineet voittavat.

Uudet työkalut, kuten videokonferenssiväline Zoom, pikaviestityökalu Slack ja pian myös virtuaalitodellisuus muuttavat työpaikkoja nopeasti. Yrityskiihdyttämö Y Combinatorin kuumin startup tänä vuonna on etätyövälinettä rakentava Tandem.

Pääomasijoittajat panostavat

Pääomasijoittajat ovat San Franciscon lahden ylikuumenemisen ja liikenneruuhkien myötä alkaneet suosia hajautettua mallia myös uusia kasvuyrityksiä arvioidessaan.

"En tunne Piilaaksossa yhtään pelialan toimaria, joka ei rakentaisi tavalla tai toisella etätyöhön perustuvaa skaalausstrategiaa", Super Evil Megacorpin Kristian Segerstråle sanoo.

"Työtavat muodostuvat etätyöhön sopivaksi, kun organisaatiota rakennettaan hajautetuksi alusta lähtien", työnhallintasovellus Linear.appin toimitusjohtaja Karri Saarinen muistuttaa.

Etätyön kokonaan rajoittamisesta ei enää juurikaan Piilaaksossa kuule. Teknologiajättien tiimeissä on tavallista tehdä päivä tai kaksi töitä kotoa. Monessa yrityksessä nimetään tiettyjä viikonpäiviä, jolloin ei ole sisäisiä palavereita. Tällöin syntyy rytmi, jossa liikutaan tiettyinä päivinä asiakkaiden luona, ollaan toimistolla tai hoidetaan työt kotoa.

Suomalaisistakin tutkimuksista on käynyt ilmi, että etätyö parantaa työssä jaksamista, työmotivaatiota ja tuottavuutta.

Videopalavereita myös kampuksella

Yritysten kasvaessa myös isoissa firmoissa osallistutaan videopuhelulla palavereihin myös toimistolla, sen sijaan että lähdettäisiin siirtymään laajan kampusalueen rakennuksesta toiseen.

Palaverit ovat muutenkin yhä useammin sekoitus videopuheluita ja fyysistä paikalla oloa.

"Jos palaverissa on 20 ihmistä, vain neljännes tai puolet on paikalla fyysisesti", ohjelmistorobottiyrityksessä markkinointitehtävissä työskentelevä Nina Dahlblom vahvistaa.

Myös Piilaakson kohonneen kustannustason aiheuttama muuttoliikenne lisää etätyötä, jos vaihtoehto olisi irtisanoutuminen.

"Tunnen monia Piilaaksosta muuttaneita, jotka ovat jatkaneet etätyösuhteen puitteissa", peliyhtiö Rovion Jarkko Rajamäki kertoo.

Joissakin yrityksissä voi työskennellä etänä kuukausikaupalla, kunhan hommat hoituvat. Työntekijät kun ovat muutenkin useilla eri aikavyöhykkeillä ympäri maapalloa.

"Palaverit olivat joka tapauksessa virtuaalisia, joten toimistolla ei tarvinnut käydä", videopalvelu Youtubella työskennellyt Janne Tamminen kertoo.

Yllättävilläkin aloilla etänä

"Olimme kaikki suurimman osan ajasta etänä, koska tiimi oli globaali" konsulttijätti McKinseyllä Kaliforniassa työskennellyt Siru Niemi kertoo.

Hän vietti toimistossa vain 10 päivää vuodessa.

"Olen saanut tehdä kahtena kesänä kuusi viikkoa Suomesta käsin töitä", elektroniikkateollisuusyritys Sonic Manufacturing Technologiessa työskentelevä Anne-Mari Parkkinen iloitsee.

Etätyö tekee tuloaan yllättävillekin aloille.

"Tutkimusapulaiset sairaalassa Piilaaksossa tekevät nykyisin päivän viikossa etätyötä", tutkijalääkäri Maria Haanpää kertoo.

Tavallisesti kasvotusten hoidetut palvelut muuttuvat tulevaisuudessa yhä enemmän etätyön suuntaan. Jopa lääkärissä käynti sujuu videoitse Piilaaksossa.

"Tapaan lääkärini Zoom-video-kokouksessa ja siinä se menee muiden palaverien ohella", teknologiayhtiö SAP:n Krista Glantschnig sanoo.