Yksityisyyden suojan toteutumista maailmanlaajuisesti seuraavan Privacy International -järjestön selvityksen mukaan sovellukset voivat jakaa Facebookille tietoja siitä, miten käyttäjät harrastavat seksiä. Havainnot tehtiin järjestön seuratessa kuukautiskiertosovelluksien tietojen jakoa.

Kuukautiskiertosovelluksiin käyttäjät täyttävät kuukautistietojensa lisäksi muun muassa tietoja seksin harrastamisesta, mielialastaan ja ruokailutottumuksistaan.

Suurin osa selvityksessä olleista sovelluksista ei siirtänyt kerättyjä tietoja eteenpäin, mutta osa vuoti tietoja Facebookille kehitystyökalun kautta, jota käytetään esimerkiksi mainosten kohdentamiseen. Mainituista sovelluksista tietoja välittivät esimerkiksi yli viisi miljoonaa latausta kerännyt Maya, yli miljoona latausta kerännyt MIA sekä yli miljoona latausta kerännyt My Period Tracker.

Maya-sovelluksen kehittäjät kertoivat Privacy International -järjestölle tulosten julkistamisen jälkeen, että sovelluksen tietojen käsittelemiseen on tehty muutoksia.

Asiasta uutisoiva BBC tavoitti Facebookin kommentoimaan tapausta:

”Palveluehtomme kieltävät kehittäjiä lähettämästä meille arkaluonteisia terveystietoja, ja ryhdymme toimiin, jos tällaista havaitaan. Tämän lisäksi ihmisten kiinnostuksenkohteisiin liittyvä mainosten kohdistus ei hyödynnä tietoja, jotka on kerätty ihmisten aktiivisuudesta muissa sovelluksissa tai verkkosivustoilla”, Facebookilta kerrotaan.

Järjestön julkaisemissa kuvissa näkyy kuitenkin, miten välitettävissä tiedoissa mainitaan esimerkiksi mielialoja, ”tarkoitus tulla raskaaksi” sekä ”suojaamaton seksi”. Pienistä palasista rakennettu kokonaiskuva voi kertoa paljonkin käyttäjän yksityistietoja.

Privacy International on esittänyt huolensa siitä, miten kyseinen tietojen vaihto on linjassa EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (gdpr) kanssa. Järjestö painottaa, että sovellusten tulisi ilmoittaa avoimesti ja selvemmin, miten käyttäjien tietoja kerätään ja käytetään.