Kansainvälisen International Space Stationin (ISS) astronautit voivat vast’eds printtailla papereitaan paremmalla printterillä, sillä asemalla lähetettiin 2. päivä huhtikuuta uusi varta vasten avaruuteen ja painottomaan tilaan suunniteltu HP ENVY Zero-Gravity tulostin.

HP on toimittanut tavaraa Nasalle ennenkin, sillä Nasa otti HP ZBook -työasemat käyttöön ISS:llä vuonna 2016 ja valitsi viime vuonna HP OfficeJet 5740 tulostimen korvaamaan olemassaolevia tulostimia avaruudessa. HP vastasi haasteeseen kehittämällä avaruusaseman järjestelmään mukautetun HP ENVY ISS -tulostimen.

Tulostin lähti avaruuteen Space-X CSR 14 -raketin kyydissä.

Nasa esitti avaruustulostinta varten listan vaadittavista lisä- ja turvallisuusominaisuuksista. HP:ltä kesti noin vuoden verran kehittää tulostin, joka täyttää vaatimukset. Suurimpia ongelmia olivat paperin ja mustejäämien hallinta painottomassa tilassa. Muita vaatimuksia olivat muun muassa langallinen ja langaton yhteys, liekinkestävyys ja tulostus printterin eri asennoissa.

Tulostimen toimintaa testailtiin painottomilla lennoilla.

Tuhat arkkia kuukaudessa

Tulostin avaruusasemalla herättää kuitenkin kosolti kysymyksiä. Paperittomasta toimistosta on puhuttu yhtä kauan kuin ensimmäisestä kuussakäynnistä on aikaa, joten maalllikkoa ihmetyttää, mitä varten avaruusasemalla edes tarvitaan tulostimia ja paperitulosteita. Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan ISS:n miehistö tuottaa tulosteita vieläpä kunnioitettavia määriä, kaksi riisiä eli noin tuhat arkkia kuukaudessa.

Paperikopioita tarvitaan avaruusasemalla menettelytapaohjeita ja kriittistä informaatiota sisältävissä kohteissa kuten turvallisuusohjeissa, lentoratalistoissa ja aikatauluissa, mutta myös miehistön henkilökohtaisille asioita kuten kotoa tulleiden kirjeiden ja valokuvien tulostukseen.

Avoimia kysymyksiä jää silti leijumaan avaruuteen. Riittävätkö mustekasetit varmasti? Entä paperi? Mitä jos ne loppuvat kesken, kuinka nopeasti saadaan uusia? Toivottavasti laatu riittää perhekuviin. Käytetyt mustekasetit ja paperit pitänee ottaa talteen eikä jättää avaruuteen leijumaan, ja ne vievät tilaa asemalla. Sopimukseen kuulunee myös tarvittaessa paikalle tuleva HP:n huolto?

Mitenkähän yhteydenotot avaruusasemalle on hoidettu? Faksilla?

ISS-yhteistyötä tekevät Nasan lisäksi useat muutkin avaruusjärjestöt ja mukana on kaikkiaan 15 maata: Yhdysvallat, Kanada, Japani, Venäjä, Britannia, Ranska, Saksa, Italia, Espanja, Sveitsi, Belgia, Alankomaat, Tanska, Norja ja Ruotsi.