Spotify näyttää jatkavan vuoden alkupuolella esiin nousseella linjallaan, jolla ilmaiskäyttäjien ja maksavien asiakkaiden välistä raja-aitaa ollaan painamassa matalammaksi. Uusi kokeilu saattaa vähentää maksuhaluja entisestään.

Jo keväällä kerrottiin, että ilmaiskäyttäjien kohtelua ollaan parantamassa. Edelleen merkittävin ero maksavien asiakkaiden ja ilmaiseksi Spotify-musiikkia kuuntelevien palvelussa on mainoksissa. Maksavat Premium-asiakkaat eivät niitä korviinsa saa, ilmaiskäyttäjien musiikki maksetaan näiden kuulemien mainosten tuotolla.

Nyt Spotify testaa tämän mainosmallin muuttamista. Testaus on käynnissä palvelun australialaisessa versiossa, Ad Age kirjoittaa.

Kuuntelijat voivat ohittaa mainokset, jotka eivät heitä kiinnosta. Täyttä vapautta mainoksista heille ei anneta: mainoksia tulee toistovirtaan, mutta ne voi ohittaa saman tien heti halutessaan. Kokeilussa ei myöskään aseteta rajoituksia sille, kuinka usein näin voi tehdä. Käytännössä ne voi sivuuttaa kaikki sitä mukaa kun ne korviin kajahtavat.

Mainostajia ei varmasti innosta se, että ne eivät saa sanomaansa perille. Spotify hyvittää niitä sillä, että maksaa tarvitsee vain mainoksista, jotka kuunnellaan.

Mihin tämä sitten johtaa? Spotifyn toiveena on, että mainoksia saadaan palveluun entistä enemmän. Ja mainosten sivuuttamisen pohjalta tehdyn profiloinnin avulla kuulijoille pystyttäisiin tarjoamaan osuvampia mainoksia, joita nämä eivät ohita.

Voi kyllä käydä niinkin, että osa maksullisista käyttäjistä lopettaa kuukausimaksunsa ja siirtyy ilmaiskuuntelijoiksi. Mahdollista on sekin, että jos mainokset kokeilumallilla lisääntyvät Spotifyn toivomalla tavalla, niitä joutuu ohittamaan sellaisella tiheydellä, että ilmaiskäyttäjätkin leipääntyvät touhuun.