Valven omistama pc-pelien verkkokauppa ja pelialusta Steam on aiemmin valvonut tarkkaan, mitä sen kautta myydään ja pelataan. Esimerkiksi kouluammuskelusimulaattori Active Shooter sai vauhdilla kenkää.

Muun muassa The Verge kertoo, että nyt Steam kuitenkin muutti käyttöehtojaan ja jättää sisällön valvomisen muiden huoleksi. Jatkossa käytännössä kaikki menee läpi, kunhan sisältö ei ole selkeästi laitonta.

”Valven ei pitäisi tehdä [sisältöön liittyviä] päätöksiä”, Valve kirjoitti blogissaan.

”Jos olet pelaaja, meidän ei pitäisi päättää puolestasi, mitä sisältöä voit tai et voi ostaa. Jos olet kehittäjä, meidän ei pitäisi sanella, millaista sisältöä saat luoda. Näiden päätösten pitäisi kuulua teille”, Valve määrittelee.

”Meidän roolimme pitäisi olla järjestelmien ja työkalujen luomisessa, jotka tukevat pyrkimyksiänne tehdä näitä valintoja itse, tavoilla jotka tuntuvat teistä turvallisilta”, Valve jatkaa.

Jatkossa Valve päästää Steamiin kaiken mahdollisen sisällön, ”paitsi ne pelit joiden näemme olevan laittomia tai ihan selkeää trollaamista”.

BBC:n mukaan Valven päätös muuttaa moderointikantaansa juontaa juurensa paljon huomiota saaneisiin tapauksiin, joissa Steamiin on päätynyt arveluttavaa sisältöä. Active Shooterin lisäksi Steam harkitsi lukuisten eroottisten pelien poistamista palvelustaan, mutta muutti lopulta mieltään.

Monien mielestä Valve on päätynyt pesemään kätensä vastuusta, koska se on helpompaa.

”On tärkeää muistaa, että Valve ottaa merkittävän osuuden kaikesta, mitä Steamin kautta myydään. Se siis asettaa itsensä asemaan, jossa se saa suoraa hyötyä rasistisesta ja seksistisestä sisällöstä”, GamesRadarin toimittaja Rachel Weber sanoi BBC:lle.

Rock Paper Shotgun kutsui Steamin päätöstä leuat loksauttavaksi ja sanoi Valven vastustavan vastustamista (”taking a stand against taking a stand”).

Sen sijaan Oculus Riftin luoja Palmer Luckey oli päätöksestä innoissaan.

”Tämä käytäntö tulee olemaan vr-ohjelmille ja erityisesti aikuisille tehdylle sisällölle todella suuri palvelus”, Luckey hihkui Twitterissä.

Bravo, @steam_games! This policy is going to be a huge boon for VR software, particularly adult content. Getting onto a platform with visibility and reliable payment processing is practically a pre-requisite for success in the games industry.https://t.co/GSGtePs04c pic.twitter.com/qbukcWpKjN

— Palmer Luckey (@PalmerLuckey) June 6, 2018