Käsienpesu on tärkein yksittäinen koronavirusta ehkäisevä toimi, yhdessä etäisyyden muihin ihmiseen pitämisen kanssa. Tartuntariskin minimoiminen edellyttää huolellisuutta myös kauppa-asioinnissa. Esimerkiksi pintojen turhaa koskettelua on syytä välttää.

Energiayhtiö Fortum on kehittänyt käsivarrella käytettävän ovenkahvoihin kiinnitettävän Vipu-lisäosan, jonka tarkoituksena on ehkäistä tartuntojen leviämistä.

Kierrätysmuovista valmistettu lisäosa on valmistettu kuluttajien kotitalouksissa lajittelemasta muovipakkausjätteestä, joka kierrätetään Fortumin muovijalostamolla Riihimäellä. Raaka-aineena on esimerkiksi vanhoja elintarvikepakkauksia ja pesuainepulloja.

“Epidemian aikana meidän tulee kiinnittää huomiota siihen, millaisessa vuorovaikutuksessa olemme ympäristön kanssa ja minimoida viruksen leviäminen. Innovoimalla arkista ympäristöämme voimme osaltamme hillitä viruksen etenemistä”, sanoo tiedotteessa Jussi Mälkiä Fortumista.

Tartuntoja ehkäisevät ovenkahvat pilotoidaan HOK-Elannon kanssa helsinkiläisessä Alepassa käyttäjäkokemusten keräämiseksi, tuotekehitystä varten ja kattavan toimitusketjun varmistamiseksi.

“Testaamme 3d-tulostetun Vivun käyttöä päivittäistavarakaupassa muutaman viikon ajan ja olemme valmiita lisäämään saatavuutta, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaisesti”, sanoo tiedotteessa Anniina Rasmus Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnasta.