Psykoterapiakeskus Vastaamon entisten it-työntekijöiden mukaan toimitusjohtaja Ville Tapio ei halunnut käyttää rahaa tietoturvaparannuksiin, kuten vpn-lisensseihin, STT uutisoi Ilta-Sanomien mukaan.

Oikeudessa ratkotaan parhaillaan sitä, onko Tapio syypää tietosuojarikokseen ja kuinka hyvin asiat hänen johtamassaan yrityksessä oli huomioitu. Syytteen mukaan hän antoi viranomaisille tietoisesti vääriä tietoja yritykseensä keväällä 2019 kohdistuneesta tietomurrosta. Syyttäjän mukaan Vastaamoon oli tehty kaksikin tietomurtoa ja Tapio oli tietoinen toisesta murrosta. Nyt syyttäjä pitää häntä vastuullisena siihen, että tietomurrosta ei tehty tarvittavia ilmoituksia viranomaisille ja asiakkaille eikä tietoturvaongelmia korjattu.

Tapio on kiistänyt syytteet ja esittänyt kahden it-työntekijän olleen vastuussa yrityksen tietoturvasta. Esitutkintavaiheessa heitäkin tutkittiin, mutta syyttäjä ei nostanut syytteitä.

Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina kuullun Vastaamon entisen tietosuojavastaavan mukaan tietoturvasta ei juuri puhuttu. Hänen mukaansa esillä oli riski, että yrityksen palveluksesta lähtevä terapeutti voisi tulostaa kaikki potilastiedot ja ottaa ne mukaansa, kun avaa kilpailevan klinikan. Siksi Vastaamossa rakennettiin tulostamiseen lokivalvontaa.

Päivitys 21.3. klo 8.43:

Oikaistu, että syyttäjä ei nostanut syytteitä. Aiemmin jutussa mainittiin väärin, että todisteita ei olisi ollut riittävästi.